FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Van den Eede: 'Ik werd als held ontvangen'

Van den Eede: 'Ik werd als held ontvangen'

6 maart 2019 om 19:49

Vandaag in de rubriek Hoe is het nu met? Bart van den Eede. Bartje Superbelg ontvangt ons op golfclub Beveren die hij runt en heeft opgebouwd tot een begrip in België.

Feiten:
Naam: Bart van den Eede
Seizoen(en): 2 (2000 t/m 2002)
Positie: spits
Leeftijd:41
Huidig beroep: algemeen manager golfclub Beveren

Bart van den Eede is geboren in Hamme. Een plaats tussen Antwerpen en Gent. Hij woont tegenwoordig weer in zijn geboorteplaats waar hij samen met zijn vrouw een huis heeft gebouwd. Van den Eede heeft twee zoons en een dochter (zoon en dochter zijn een tweeling). Zijn zoons voetballen bij Waasland-Beveren in de jeugd als spits en zijn dochter is bezig met dans. Hij begon zijn profcarrière bij het toenmalige SK Beveren. De gerenommeerde club in Belgische Eerste Klasse had hem 6 seizoenen onder contract.

Het leven nu
Bart van Eede runt al 6 jaar de Golfclub Beveren. Hij stopte met voetballen in 2010 bij FC Eindhoven waarna hij direct een baan bij de VVCS (vakbond voor voetballers) kon bemachtigen. Hij behartigde de belangen van spelers verspreid over heel Europa. Na 4 jaar was hij het vele reizen zat en voelde tevens dat de baan niet meer goed bij hem paste. Hij vond de sfeer in het voetbal ‘er niet leuker op geworden’ wat hem dus deed besluiten om iets anders te zoeken. Hij kwam in contact met Golfclub Beveren waar ze op zoek waren naar iemand die kon bouwen aan de club. Die kans heeft Van den Eede gegrepen.

Bart van den Eede met zijn uitshirt van FC Den Bosch

Van den Eede bij FC
Via zijn makelaar kwam Bart van den Eede in het tijdperk Brus bij FC Den Bosch terecht. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik de club niet echt kende. Maar begin deze eeuw was Nederland voor ons Belgen het beloofde land op voetbalgebied. Iedere club had geld en grootste plannen. Bij Beveren deden ze een tijdje moeilijk om mij te verkopen. Voordat FC Den Bosch zich meldde hadden clubs als Heerenveen, FC Utrecht en NAC al een keer bot gevangen. Na 6 seizoenen kwam ik in een situatie dat ik niet met de toenmalige trainer klikte (Emilio Ferrera). Toen werkte de club wel mee aan een transfer. Dat is toen FC Den Bosch geworden”, aldus Van den Eede. “Toen ik bij Den Bosch kwam praten waren ze nog niet gedegradeerd. Ik kwam daar met mijn makelaar en werd ontvangen als een held, het leek wel het paradijs. Ik weet nog goed wie mij toen ontvingen: Sjef en Marco Smolders. Die mensen gaven je zo’n ongelooflijk goed gevoel. Het leek wel of ik Messi was die daar binnen kwam. Ik had echt het gevoel dat ze mij graag wilde hebben. Dat is mij altijd bijgebleven. Tijdens het gesprek waren we er snel uit. Mark Wotte zei dat we waarschijnlijk gingen degraderen maar we zouden dan direct terugkeren”, vertelt Van den Eede vol overgave.

Faillissement afgewend
Bart van den Eede was nooit de scorende spits maar bij FC Den Bosch was dat anders. “In de Eerste Divisie kreeg ik ballen van alle kanten en vloog alles erin. Dat is ook mijn geluk gebleken achteraf. Na een week of vier spelen was ik al populair bij de supporters mede door al mijn doelpunten voor de club. Op een dag kwamen we op training en werden er zonder pardon 9 spelers ontslagen. Eén voor één werden de spelers naar Wiljan Vloet geroepen en kregen allemaal te horen dat het contract ontbonden zou gaan worden. Dat hakte er flink in. Ik mocht blijven omdat ze dachten dat ze mij nodig hadden om te promoveren. Als er een andere spits was geweest die minder verdiende maar ook een aantal goals had gescoord dan had ook ik kunnen vertrekken”, aldus Van den Eede.

Op de terugweg vanuit de Efteling
Van den Eede had nog een bijzondere herinnering aan die turbulente periode: “In augustus gingen ik en mijn vrouw samen naar de Efteling. Op de terugweg reden we langs het stadion in mijn Toyota van de club. Ik zie opeens op de parkeerplaats allemaal volk met fakkels en vuurwerk. Ik zeg tegen mijn vrouw, kom we gaan kijken. Een aantal mensen herkenden mij en toen ik vroeg wat er aan de hand was vertelden ze mij dat ze aan het wachten waren op het besluit van de gemeente of dat de club kon blijven voortbestaan of niet. De sfeer werd grimmig en flesjes vlogen door de lucht. Maar toen ineens: vuurwerk en vreugde en iedereen was helemaal blij omdat de club zojuist was gered. Ongelooflijk dat ik als speler daar niets van afwist en daar op de parkeerplaats dat te horen kreeg. Vergeet ik nooit meer”, zegt Van den Eede, die er de humor wel van inziet.

Van den Eede in zijn tijd bij Den Bosch

Bartje Superbelg
De bijnaam die nu nog altijd bekend is in de Vliert is natuurlijk Bartje Superbelg. Die dankte Van den Eede aan zijn doelpunten maar ook aan zijn persoonlijkheid. Hij vertelt: “Ik heb in die twee jaar bij Den Bosch niet één dag het gevoel gehad dat ik daar werkte. Ik ging daar elke dag met een glimlach naar toe.”
Van den Eede heeft geen contact meer met spelers uit zijn profcarrière. Hij doet dat bewust: “Als ik iets afsluit, dan sluit ik iets af. Ik weet hoe het in het voetbal gaat. Je praat nog een paar keer een speler en dan weet je ook niet meer wat je moet zeggen. Ik had wel goed contact met spelers tijdens mijn carrière. Bij FC Den Bosch waren dat Kris Mampaey (onze vrouwen gingen ook goed met elkaar om) maar vooral Koentje van de Laak. Ik woonde in Vught en Koen had nog geen rijbewijs. Ik ging hem altijd ophalen en dan kom je veel in gesprek. Hij werd echt mijn maatje”, aldus Van den Eede.

Trainers
Mark Wotte, Jan Poortvliet en Wiljan Vloet zijn de trainers die Bart van den Eede bij FC Den Bosch heeft gehad. Van den Eede kan zich aansluiten bij de mening van Peter Uneken en Kris Mampaey wat betreft Jan Poortvliet. “Hij geeft de spelers een goed gevoel, zorgt ervoor dat de sfeer top is, maar hechtte minder belang aan tactiek. Wij hadden toen eigenlijk trainers op het veld in de personen van Fred van der Hoorn en Arnold Scholten. Arnold Scholten is één van de beste spelers waarmee ik heb samengespeeld”, aldus Van den Eede. Wiljan Vloet was volgens de Belg zijn tijd al voor uit. Een echte tacticus. De ploeg kreeg destijds veel kritiek over het spel van de Bosschenaren, waar nu waarschijnlijk veel complimenten gegeven zouden worden. “Alle spelers stonden achter de keuze van Wiljan. Wij hadden een goed jaar en speelden met 33 punten helaas nog nacompetitie. Toen we degradeerden kwam voor mij de tijd om te vertrekken. Er waren zo’n tien clubs geïnteresseerd en dat is toen NAC geworden.”
Later speelde Van den Eede enkel nog tégen FC Den Bosch, dat deed hij met NEC. Helaas wist de lange Belg ook nog te scoren tegen Den Bosch. Er was nog kort sprake van een terugkeer op huurbasis in 2014 maar dat is er niet van gekomen.

Mooiste herinnering bij FC Den Bosch
Het kampioenschap in 2001-2002 was het hoogtepunt bij FC Den Bosch voor Van den Eede. En dan niet alleen het kampioenschap of de wedstrijd zelf maar de hele dag van het behalen van het kampioenschap blijft hem bij: “Wij speelden tegen FC Eindhoven en moesten winnen om kampioen te zijn, we speelden 2-2 en moesten zelfs de supporters nog bedaren. Om zeven uur speelde Excelsior en wij moesten wachten op de uitslag op het stadhuis. Er was van alles geregeld. In de laatste minuten wordt het in de wedstrijd bij Excelsior gelijk en daardoor werden we kampioen. De emoties die je dan meemaakt is het mooiste wat er is. Wij zaten met zijn allen naar de wedstrijd op een klein scherm te kijken. Buiten stond iedereen te wachten (er waren nog geen smartphones etc.) en door de microfoon werd geroepen: we zijn kampioen! De hele markt ontplofte, daar krijg ik nu nog kippenvel van.”
Van den Eede kreeg nog een Bartje Superbelg shirtje van een sponsor omdat ze kampioen waren geworden. Die heeft hij bewaard en meegenomen naar het interview.

Bartje Superbelg

FC Den Bosch van nu
“Ik zal eerlijk zeggen ik volg het te weinig om echt een oordeel te geven. Ik volg Den Bosch via Facebook en zie wel dat ze goede resultaten halen. Het is leuk om te zien dat het goed gaat met de club. Wij zien in België de wedstrijden niet. Ik heb wel de wedstrijd tegen FC Dordrecht gezien en schrok van het niveau van verdedigen. Ik had echt zoiets van: volgens mij had ik er ook nog wel een paar ingeschoten. Er was niks aan te merken op Den Bosch. Die maakten de kansen goed af”, aldus Van den Eede. “Ik gun het Den Bosch en heb werkelijk niks negatief te melden over de club. Ik houd van die club.”

Bron: FCDBFans.nl