FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
'Onterechte steun gemeente aan FCDB'

'Onterechte steun gemeente aan FCDB'

12 april 2013 om 11:11

De gemeente 's-Hertogenbosch heeft in 2011 onterecht steun verleend aan FC Den Bosch. Dat staat in een schrijven van Joaquín Almunia van de Europese Commissie (EC) dat twee weken geleden openbaar is gemaakt.

In die brief stelt vicevoorzitter Almunia dat het kwijtschelden van een schuld van 1,6 miljoen euro en het overkopen van het trainingscomplex voor 1,4 miljoen euro tegen de regels was.

In juni 2011 stemde de gemeenteraad in met een reddingsplan voor FC Den Bosch. De club dreigde anders failliet te gaan. Destijds sprak sportwethouder Huib van Olden 'niets van de EC te verwachten', die het direct steunen van voetbalclubs verbiedt. Dat blijkt dus tevergeefse hoop.

In maart werd bekend dat de commissie onderzoeken ging starten naar FC Den Bosch, PSV, Willem II, NEC, en MVV. Zij moeten zich verantwoorden voor ongeoorloofde staatssteun. De brief daarvan is nu openbaar. De commissie benadrukt in het NRC dat er nog geen vorderingen zijn sinds de aankondiging van het onderzoek.

Volgens de commissie kon FC Den Bosch door het kwijtschelden van de schuld de juridische structuur veranderen; van vereniging naar een bv. Ook kon het met een schone lei beginnen. Het overkopen van het trainingscomplex is in de ogen van de EC voor een te hoog bedrag gedaan. Door het extra geld kon FC Den Bosch investeren in kunstgrasvelden.

Het onderzoek loopt nog. Als uit de definitieve conclusie blijkt dat FC Den Bosch staatssteun kreeg, zal de club dit misschien met rente moeten terugbetalen.

Bron: Dichtbij.nl