FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Reconstructie: dubieuze rol KNVB bij beloften

Reconstructie: dubieuze rol KNVB bij beloften

3 december 2014 om 17:51

De KNVB heeft de afgelopen twee seizoenen een nogal dubieuze rol gespeeld bij de veranderingen die hebben recentelijk plaatsgevonden in de Jupiler League. FCDBFans zette alle ontwikkelingen vanaf 2013 tot nu op een rijtje.

Op 8 januari 2013 wordt AGOVV Apeldoorn failliet verklaard. Op basis van de reglementen worden alle resultaten tegen die club ongeldig verklaard. In april volgt Veendam ook het slechte voorbeeld van de Apeldoorners. De teams in de Jupiler League die negen of zeven punten behaalden tegen deze clubs zijn woest, want zij verliezen nu hun plek op de ranglijst omdat andere teams slechter gepresteerd hebben. Mede door het wegvallen van de resultaten tegen de failliete teams wordt SC Cambuur kampioen en mist FC Den Bosch de play-offs.

Er zijn dan nog 16 teams over in de Jupiler League. De economische crisis hakt er bij alle clubs in. Een aantal sponsoren is al failliet en de meeste clubs hebben al eens eerder een beroep moeten doen op de lokale overheid om overeind te blijven. De clubs zien de bui al hangen: eerst 19 thuiswedstrijden in de eerste divisie, nu nog maar 15. In Zeist wordt een spoedvergadering met de KNVB gearrangeerd. De financiële positie van de andere clubs is zo wankel dat het risico op nog meer faillissementen niet acceptabel meer is.

De divisie moet uitgebreid worden, zo luidt het oordeel. Er komen velerlei plannen ter tafel. Er worden modellen ontwikkeld waarin er 16 teams spelen in de Jupiler League, zoals Henk Kessler het ooit al zei, maar dan met een alternatieve bekercompetitie. Ook wordt gedacht aan verplichte promotie vanuit de topklasse met Achilles ’29 en VV Katwijk als promovendi. De topclubs in de eredivisie zien daarentegen graag hun beloftenteams instromen in de eerste divisie. Maar daar zijn de clubs in de Jupiler League massaal tegen.

“Dat is goed”, zeggen de topclubs. “Maar dan betalen jullie zelf de mediaproductiekosten à 50.000 euro per club.” Met grote tegenzin, maar met het financiële mes op de keel, gaan de clubs in de Jupiler League akkoord, maar er mag dan geen doorstroming plaatsvinden vanuit de topklasse. Immers moeten zij dan ook gaan meedelen in de televisiegelden, die toch al zo laag zijn. De KNVB grijpt in en laat Achilles ’29 en VV Katwijk wel promoveren, maar zij maken dan geen aanspraak op de mediagelden. De jonge elftallen van Ajax en FC Twente komen, op basis van de toenmalige stand in de beloftencompetitie, in de Jupiler League.

Uiteindelijk besluit VV Katwijk haar keutel in te trekken en toch niet te promoveren. Zonder een vergadering bijeen te roepen besluit de KNVB in haar plaats Jong PSV in de eerste divisie te zetten. Er wordt een tweejarige pilot ontwikkeld met daarin vier teams: Jong Ajax, Jong PSV, Jong FC Twente en Achilles ’29. In alle haast worden er nog een aantal regels opgesteld voor welke spelers de beloftenteams mogen gebruiken, maar die regels zijn veel te soepel en onvolledig, zoals nu blijkt.

Toch wenst de KNVB, na alle protesten van de clubs en de fans, niets aan te passen aan de reglementen. “Het is een tweejarige pilot en pas na twee jaar gaan we evalueren”, zo klinkt het uit de Zeister bossen. Opvallend is dat de KNVB wel een andere regel aanpast. Alfons Groenendijk, op dat moment trainer van Jong Ajax, moppert over het feit dat hij in de interlandweken bijna geen spelers ter beschikking heeft. Prompt kan de KNVB er wel voor zorgen dat er dit seizoen geen wedstrijden in de Jupiler League gespeeld worden tijdens interlandweekenden. In het verleden hadden ook clubs in de Jupiler League hier regelmatig last van, maar toen konden er geen maatregelen genomen worden.

Het verhaal wordt echter nog meer bizar als blijkt dat de drie beloftenteams collectief gaan investeren. PSV laat De Herdgang verbouwen voor meer dan twee miljoen euro. Ajax verbouwt De Toekomst en FC Twente wil het Fanny Blankers-Koen stadion kopen. Allemaal voor het geschikt ontvangen en huisvesten van wedstrijden van de beloftenteams in de Jupiler League. Een vrij vreemde investering, als deze drie teams op het moment dat de pilot begon, niet zeker wisten of zij na die twee jaar wel in de Jupiler League mochten blijven. Immers waren die accommodaties voldoende geschikt om wedstrijden in de beloftencompetitie af te werken en hadden ze de thuiswedstrijden ook twee jaar lang in het eigen stadion of een nabij gelegen stadion kunnen afwerken.

Gisteren stemden de clubs in het betaalde voetbal in grote meerderheid voor de nieuwe voetbalpiramide, waarin er drie beloftenteams in de Jupiler League spelen. Dat alles zonder evaluatie. De KNVB spreekt van een ‘historische dag’, maar aan deze historische dag zit dan ook wel een historisch smerig luchtje.

Bron: FCDBFans.nl