FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Cijferanalyse: FC Den Bosch, elk jaar minder

Cijferanalyse: FC Den Bosch, elk jaar minder

16 september 2015 om 21:33

Op een zonnige zomermiddag in 2005 degradeerde FC Den Bosch door een kansloze 0-3 nederlaag tegen FC Utrecht uit de eredivisie. Wat is er sindsdien gebeurd? FCDBFans.nl zet het op een rijtje.

Nadat FC Den Bosch in het seizoen 2003/2004 op heroïsche wijze op doelsaldo kampioen werd in de Gouden Gids Divisie, vliegt de club er een jaar later weer uit - op doelsaldo. FC Den Bosch is daarmee nog altijd de enige club in de historie van het betaalde voetbal die twee seizoenen achtereen op basis van doelsaldo van divisie wisselde.

Na de degradatie werd Theo Bos aangesteld als trainer. Hij bleef liefst 3,5 seizoen aan als trainer, waarna hij een kans kreeg bij zijn droomclub Vitesse. Onder Bos eindigde FC Den Bosch achtereenvolgens zevende, vijfde en derde. Van promotie komt het niet, omdat FC Den Bosch in de play-offs tweemaal in de halve finale verliest.

Nadat het lopende seizoen is afgemaakt door interim-trainers, wordt Marc Brys aangesteld als trainer. Brys eindigt met FC Den Bosch als zevende, in de eerste ronde van de play-offs is Helmond Sport te sterk. Brys vertrekt na dat seizoen en Fons Groenendijk wordt de volgende twee seizoenen als trainer aangesteld.

Groenendijk is succesvol, haalt de halve finale en de finale van de play-offs, en gaat daarna weg bij FC Den Bosch. Jan Poortvliet is zijn opvolger, maar die blijft slechts een jaar. Ruud Kaiser volgt hem op, die vervolgens in februari 2015 de wacht aan wordt gezegd. René van Eck is zijn opvolger.

Punten per wedstrijd
Maar wat hebben al die trainers en selecties FC Den Bosch nu opgeleverd? Wij zetten de cijfers op een rijtje. Er zijn twee dingen die relevant zijn: het gemiddelde aantal punten per trainer per wedstrijd en het winstpercentage per trainer. Een vuistregel is dat er gemiddeld twee punten per wedstrijd nodig zijn voor het kampioenschap. De kampioenen van de afgelopen tien seizoenen bevestigen dat. Alleen NEC is een uitschieter (2,65 punten per wedstrijd), de overige teams die kampioen werden haalden tussen de 1,97 en 2,25 punten per wedstrijd.Zoals te zien is, ging het de eerste seizoenen onder Bos, Brys en Groenendijk best aardig. In de buurt van de titel kwam FC Den Bosch nooit, maar een puntgemiddelde van 1,65 leverde onder Bos drie keer een plaats bij de beste zeven op. In 2007/2008 eindigde FC Den Bosch zeven punten achter de kampioen.

Bos vertrok halverwege het seizoen naar Vitesse en het seizoen werd afgemaakt door drie interim-trainers. Deze zijn in de grafiek niet meegenomen. Brys was zijn opvolger en zit met Groenendijk qua punten per wedstrijd op gelijke hoogte met 1,50 en 1,49 punten gemiddeld, waarbij gezegd moet worden dat er onder Groenendijk bijzonder veel gelijk werd gespeeld.

Na Groenendijk kwam Poortvliet, die een teleurstellend seizoen kende. Mede doordat er 9 punten werden afgepakt na de faillissementen van Veendam en AGOVV Apeldoorn, eindigde FC Den Bosch als elfde. Kaiser volgde hem op, werd in zijn eerste jaar bij FC Den Bosch direct vierde na een dramatische seizoensstart, maar werd op straat gezet na een slecht tweede seizoen.

Kaiser deed het iets beter dan Poortvliet, met 1,35 om 1,29 punten per wedstrijd. Echter is het wel een behoorlijk stukje onder Groenendijk en Brys, en al helemaal onder Bos, die 1,65 punten per duel haalde. René van Eck maakt het voorlopig helemaal bont; in 23 wedstrijden behaalde hij 23 punten. Dat is welgeteld 1 punt per duel.

Winstpercentage


Onder Theo Bos werden 48% van de wedstrijden winnend afgesloten. Dat is een groot verschil met René van Eck, die 26% van zijn wedstrijden wint. Kaiser, Poortvliet en Groenendijk wonnen alledrie 38% van hun wedstrijden. Opmerkelijk is dat Poortvliet dus evenveel wedstrijden wint als Groenendijk, maar Groenendijk gemiddeld aanzienlijk meer punten per duel pakte. Daaruit kan geconcludeerd worden dat het onder Poortvliet vaak alles of niets (winst of verlies) was, waar onder Groenendijk veel vaker een punt uit de brand werd gesleept.

René van Eck is tot op heden de eerste trainer sinds de degradatie uit de eredivisie die meer dan de helft van de wedstrijden verliest (52%). Onder Bos en Brys was dit 30%, onder Groenendijk zelfs slechts 27%. In beide grafieken is echter een sterk dalende trendlijn te zien (de zwarte lijn), wat de directie, RvC en technische staf van FC Den Bosch toch ernstig zorgen zal baren.

In deze analyse zijn alle competitieve wedstrijden meegenomen; zowel competitie, beker als play-offs. De geschrapte wedstrijden tegen Haarlem, AGOVV Apeldoorn en SC Veendam zijn niet meegenomen. Indien van toepassing is de stand na 120 minuten als 'eindstand' gebruikt.

Bron: FCDBFans.nl