FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Wegen Van Eck zijn ondoorgrondelijk

Wegen Van Eck zijn ondoorgrondelijk

24 oktober 2015 om 16:02

Voor vele supporters is René van Eck een jeugdheld, maar als trainer maakt hij veel opmerkelijke keuzes. Zo zaten er al 16 verschillende spelers op de bank en wordt er driftig geschoven in de basis.

Eerder werd al geconstateerd dat René van Eck niet schroomt om in verschillende wedstrijden met verschillende opstellingen te spelen; in de eerste veertien duels produceerde hij 14 (!) verschillende opstellingen. In de voorbereiding is dat natuurlijk logisch, maar vanaf de start van de competitie zou je toch een vaste basis verwachten. Niets blijkt echter minder waar.

Vaste kern
Na tien wedstrijden lijkt er nog helemaal geen sprake van een vaste kern. Alleen Kees Heemskerk en Dalian Maatsen maakten in alle wedstrijden de 90 minuten vol. Furhgill Zeldenrust startte in alle wedstrijden, maar werd tweemaal voortijdig naar de kant gehaald, beide keren twintig minuten voor tijd. Ook Maarten Boddaert zal zich wel eens achter de oren krabben; hij deed alle wedstrijden mee, maar wel zes (!) keer als invaller. De statistieken van Malcolm Esajas zijn helemaal bijzonder; de van RKC overgekomen buitenspeler startte in alle wedstrijden in de basis, maar werd ook vijf keer gewisseld, waaronder twee keer binnen 45 minuten.

Fernandes
Dat laatste zal Jeremy Fernandes ook verbazen. Al na twee wedstrijden besloot Van Eck dat Fernandes beter was dan Daan Disveld en de jonge back startte vervolgens de drie daaropvolgende wedstrijden in de basis. Op bezoek bij Sparta zakte Fernandes echter volledig door het ijs, en sindsdien mag hij niet eens meer plaatsnemen op de bank. Daan Disveld, die bij Sparta niet eens op de bank zat, werd meteen weer basisspeler.

Centrumduo
Dalian Maatsen is een van de twee spelers die in alle wedstrijden de 90 minuten volmaakte, maar hij deed dat al met verscheidene spelers naast zich. Tim Hofstede speelde de hele wedstrijd tegen Fortuna, zat op de tribune in Volendam, werd weer basisspeler tegen Emmen, een week later in de rust gewisseld tegen Go Ahead, bankzitter tegen Sparta en vervolgens speelde hij alle wedstrijden weer in de basis.

Een van de spelers die ook centraal achterin heeft gespeeld, is Sven Verlaan. De van Twente overgekomen verdediger zat in wedstrijd 2 tegen Volendam op de bank, begon in wedstrijd bij Sparta in de basis en was gisteren tegen VVV ook weer bankzitter. De overige wedstrijden zat Verlaan op de tribune - niet echt een lijn in te ontdekken dus.

Basketballer
Er is al veel gezegd en geschreven over de komst van 'basketballer' Kadeem Pantophlet. In wedstrijd 2, tegen Volendam, zat de boomlange aanvaller de hele wedstrijd op de bank. In de daaropvolgende wedstrijden tegen Emmen en Go Ahead mocht Pantophlet in totaal ruim een halfuur meespelen; sindsdien zit hij weer op de tribune. Ook dat is toch wel merkwaardig te noemen.

Voorhoede
Waar spelers in de achterhoede en op het middenveld om de haverklap gewisseld worden, lijkt de voorhoede voor Van Eck vaster te staan. Zoals hierboven echter al beschreven staat, is Esajas al vijf van de tien wedstrijden voortijdig gewisseld. Ook met de spitspositie lijkt Van Eck zich nog geen raad te weten. De Duitser Denis Pozder mocht vijf keer invallen en tweemaal in de basis starten, maar wist in 4 uur tijd nog geen doelpunt te maken. Gisteren probeerde Van Eck het met Havar in de punt, maar dat experiment mislukte ook.

Goals
Met een dusdanig wisselende selectie is het vanzelfsprekend bijna onmogelijk om patronen in te slijpen. In liefst zeven van de tien wedstrijden kreeg FC Den Bosch tenminste één tegengoal, in vijf van de tien wedstrijden moest Heemskerk zich tenminste tweemaal omdraaien. Van de 14 Bossche treffers dit seizoen kwamen er twee vanaf de stip en één uit een eigen doelpunt. Uit 'open spel' troffen de Bossche aanvallers pas vier keer doel; evenveel als Arda Havar in z'n eentje.

Kaiser
Vorig seizoen werd er voor het eerst in tien jaar een trainer ontslagen bij FC Den Bosch. Ruud Kaiser kreeg FC Den Bosch niet aan het voetballen en werd na 21 wedstrijden de laan uitgestuurd. FC Den Bosch haalde in die 21 wedstrijden 23 punten. In retroperspectief was dat zo slecht nog niet, want Van Eck had 25 wedstrijden (verdeeld over twee seizoenen) nodig om tot hetzelfde aantal te komen. Sinds het schokeffect na het ontslag van Kaiser, met drie overwinningen op rij, wist FC Den Bosch slechts vier competitieduels te winnen: Jong FC Twente, FC Emmen, Helmond Sport en Achilles '29 werden onder leiding van Van Eck verslagen.

Bron: FCDBFans.nl