FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Column: Positivo of mauwerd

Column: Positivo of mauwerd

9 november 2015 om 13:14

"Sport moet extreem zijn. Daar hou ik van, van dat hele extreme. Compleet afgemaakt worden als het niet lukt - en bejubeld worden als je wint. Weggehoond of op de schouders. Geen middenweg."

Klaas-Jan Huntelaar, AD Sportwereld, juli 2014

Heel soms lees je een quote die voor altijd de manier waarop je naar sport kijkt verandert. Bovenstaand citaat heeft die invloed op mij gehad. In dat perspectief doet de huidige discussie, waarin positivo’s en mauwerds elkaar fel in de haren gaan, me ergens wel goed.

Toch is het een open deur om te stellen dat het niet altijd zo zwart-wit is als we denken. Neem Denis Pozder. Ruim drie maanden hebben we gedacht dat we een spits hadden die er niks van kon, nu blijkt hij plots een biljartkeu als linkerbeen te hebben. De trekstoot die hij gistermiddag in de 20’ste minuut plaatste, was er één die zijn weerga niet kent – zeker niet op ons niveau. Ieder team heeft zijn zwaktes, zo ook wij, maar er komt steeds meer kwaliteit bovendrijven om die punten te verbloemen.

We zijn moeilijk te verslaan, maar hebben anderzijds ook moeite om wedstrijden te winnen. Er valt nog heel weinig te zeggen over waar we gaan eindigen, mede omdat de verschillen in de competitie gewoon heel erg klein zijn. Koploper Go Ahead Eagles heeft het bijvoorbeeld bij ons ook 40 minuten lang knap lastig gehad.

Kritiek mag, als het even kan gefundeerd, maar laten we positiviteit dan ook omarmen als het zich aandient. Het is in dat kader zonde dat we dit seizoen slechts één thuiswedstrijd op zondagmiddag spelen, want het aantal kids dat gisteren over de M-Side dartelde was hartverwarmend. Het is één van de beste beslissingen in de afgelopen jaren geweest om kinderen tot en met 12 jaar iedere wedstrijd gratis toegang te geven.

Ander stukje positiviteit dat helaas nog niet door iedereen omarmd wordt, is het jubileumfeest op 21 november. Sommigen doen voorkomen alsof een vreemdelingenlegioen het op zal nemen tegen ons eerste elftal, maar niets is minder waar.

Niet alleen heeft de kern van dit elftal met onder andere Van Nistelrooij, Lucius, Van der Hoorn, Van der Horst, Van Grinsven en Gillhaus een extreem rijk FC Den Bosch-verleden, het is ook een mooi gegeven dat jongens uit onze jeugdopleiding een vooraanstaand onderdeel zijn van een lichting internationals die WK- en Europese beker-finales hebben gespeeld.

Bovendien, als iemand als Ruud van Nistelrooij zo het voortouw neemt, had FC Den Bosch haar afkomst verloochend als het negatief op dat initiatief gereageerd had. Andere oud-spelers worden zeker niet vergeten door de club, de opbrengst gaat naar een goed doel en heel misschien kunnen we hiermee goodwill creëren bij mensen die normaal gesproken weinig met onze FC hebben. Een iets andere invulling dan een standaard-jubileumwedstrijd vind ik in dit geval juist mooi.

Bron: FCDBFans / Razende Reporter