FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Arda Havar, laatbloeier wordt smaakmaker

Arda Havar, laatbloeier wordt smaakmaker

27 november 2015 om 11:47

Hij is al 29 jaar, maar komt pas net kijken in het Betaalde voetbal. Jarenlang kwam hij uit voor een aantal amateurploegen en nu laat hij wekelijks zien wat voor een waarde hij is en kan zijn voor FC Den Bosch. De middenvelder, die afgelopen zomer overkwam van SV Real Lunet, speelde al elf wedstrijden en liet vijf maal het net bollen. “Ik denk niet dat ik nog beter kan doen”, laat Havar weten in gesprek met TjerkstraMedia.

“Ik ben al 29 en denk dat niemand het mij na kan vertellen dat hij op die leeftijd nog in het betaalde voetbal terecht is gekomen”, lacht de tienspeler van FC Den Bosch. “Beter laat dan nooit. Het gaat heel goed en ik ben blij dat ik het mag laten zien bij deze club. Ik heb al veel mogen spelen en vijf keer mogen scoren. Ik ben daar heel erg blij mee.”

Oude trainer
Havar is op voorspraak van zijn oude trainer Glenn Simon een maand op proef geweest bij de FC. Hij verdiende volgens Simons, die tevens een sponsor is van FC Den Bosch een eerlijke kans. Simons vond dat Havar het niveau aan kan en dat blijkt. “Het gaat steeds beter en voel me goed”, zegt Havar.

“Ik sloot vier weken later aan, eind juli was dat, en had pas drie keer voor me eigen gelopen. Toen ik met de club moest trainen had ik het in begin wel zwaar hoor. De omslag van het twee keer per dag trainen en nog een wedstrijd spelen was zwaar. Het was aanpoten voor mij, maar op dit moment gaat het lekker en kan ik conditioneel makkelijk mee. Ik denk dat ik zelfs één van de spelers ben van Den Bosch met het beste uithoudingsvermogen. Daarnaast gaat het me voetballend voor de wind.”

FC Den Bosch
Ook met FC Den Bosch gaat het in de Jupiler League crescendo. “Van de laatste vijf wedstrijden hebben we maar één verloren. Dus dat gaat zeker goed”, laat Havar weten. “In het begin moesten we mogelijk nog wennen aan elkaar. Tegenwoordig zie ik dat iedereen er echt voor honderd procent voor gaat. Misschien spelen we nog niet altijd goed voetbal, maar pakken wel de punten. Tegen bijvoorbeeld FC Dordrecht hadden we het lastig, maar weten die wedstrijd wel over de streep te trekken. We weten als groep nu meer waar we staan en wie wat allemaal kan.”

Loopvermogen
Havar, die bij zijn oude verenigingen ook wel ‘knuffel Turk’ wordt genoemd, voegt veel toe aan de brede selectie van FC Den Bosch. “Mijn kracht ligt echt in het loopvermogen”, zegt hij. “Ik toon daarnaast ook altijd honderd procent inzet, ook al staan we met 2-0 achter. Ik zal altijd door blijven gaan. Ik ben een speler die goed in de groep ligt en die, en dat zeker niet onbelangrijk, scorend vermogen meebrengt.”

Tien
Op de rug van Arda staat in het groot ‘nummer tien’ getatoeëerd. Het liefste speelt Arda op die positie. “Die positie heeft zeker mijn voorkeur, maar ik kan ook op de flanken uit de voeten. Ik heb een goede actie één-tegen-één. Dat zal te maken hebben met het feit dat ik in de zaal heb gespeeld bij FCK/De Hommel. Ik ben een echte straatvoetballer. Ik heb vroeger veel op pleintjes gespeeld. Samen met Denis Pozder kan ik vele mooie dingen laten zien denk ik. Combinatievoetbal ligt mij en met name op de tien-positie weet je dat vaker uitkomt voor de goal.”

Zaalvoetbal
Dat Havar veel in de zaal heeft gespeeld biedt hem veel voordelen. “Toen ik bij Kozakken Boys en bij OJC Rosmalen speelde ging ik regelmatig na de training op het veld nog een potje zaalvoetbal spelen met mijn vrienden. Dat heeft mij zeker geholpen. Op het kunstgras geeft dat mij veel mogelijkheden in een één-tegen-één duel. Ik kan daar veel voordeel uithalen.”

“Veel tegenstanders kennen mij misschien nog niet en zeggen misschien tegen hun ploeggenoot: die speler komt van de amateurs af, dus die is voor jou, maar zo werkt dat niet. Ze kennen mijn loopvermogen nog niet. Als ze me wel kennen en weten wat mijn kwaliteiten zijn, dan zal ik daar zeker op anticiperen door bijvoorbeeld nog slimmer te gaan lopen.”

Cirkel is rond
Het is vreemd dat andere BVO’s Havar nooit hebben ontdekt. “Het is inderdaad jammer dat ik nooit eerder een kans heb gekregen, maar beter laat dan nooit zeg ik dan maar. Ik moet er wel bij zeggen dat ik vroeger, in de jeugd, wel al bij FC Den Bosch heb gevoetbald. Vier of vijf seizoenen heb ik hier mogen spelen. Toen ik zestien of zeventien was hebben ze me weggestuurd. Ik was te klein. Ik ben toen naar de amateurs gegaan en ben via OJC Rosmalen, Kozakken Boys en Real Lunet weer teruggekeerd bij FC Den Bosch.”

Play-offs
Arda hoopt dat de stijgende lijn die hijzelf en zijn club doormaakt door te kunnen trekken. “Als we hard blijven werken en de schouders eronder zetten dan moet het wel raar zijn als we niet de play-offs weten te bereiken. Dat is waar we voor willen gaan,” sluit Havar af.

Bron: TjerkstraMedia.nl