FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Ondergrens FCDB moet omhoog

Ondergrens FCDB moet omhoog

8 december 2015 om 22:03

In zijn eerste vragenuurtje als directeur bij FC Den Bosch heeft Edward van Wonderen toelichting gegeven op de stand van zaken binnen de club. Fred van der Hoorn heeft toelichting gegeven op het voetbaltechnische gedeelte.

Heel druk was het niet; slechts een handjevol mensen was afgekomen op deze avond. Een treffende illustratie van een van de onderwerpen op deze avond, namelijk het negativisme wat er bij supporters rondom de club leeft. Allereerst zijn de sportieve resultaten uitermate teleurstellend. Dat beaamt ook Fred van der Hoorn. "Het moet beter. Op dit moment speelt iedereen onder zijn niveau. Als we de statistieken er op naslaan van bijvoorbeeld Furhgill Zeldenrust, dan weten we dat die onder Ruud Kaiser de nodige goals en assists maakte. En Malcolm Esajas loopt gemiddeld ook 1 op 5 qua goals. Toch komt het er nog niet uit."

"De afgelopen vijftien jaar hebben we structureel boven onze stand geleefd", vertelde Van der Hoorn. "Alleen afgelopen jaar zijn we geëindigd waar we qua spelersbegroting horen. Dat was door armoede ingegeven. Dit seizoen hebben we de dertiende begroting van de Jupiler League. Dat is zes ton. Daarbij komt nog anderhalve ton die in de jeugdopleiding wordt gestoken. Er wordt dus 2,25 miljoen uitgegeven aan andere zaken dan voetbal. Toch ben ik wel tevreden over de aankopen. Als je geen transfersommen uitgeeft is het een utopie dat iedereen slaagt, maar 80 à 85 procent van onze aankopen ben ik tevreden over."

Van Wonderen vervolgt. "De ondergrens moet omhoog. We hebben een plan ontwikkeld om binnen drie jaar weer bij de top drie van de eerste divisie te horen. Dit jaar willen we achtste worden, volgend jaar vijfde en het jaar daarna derde. Dat is niet alleen een idee, maar we hebben dat ook financieel uitgewerkt. De begroting moet in twee jaar tijd groeien naar vier miljoen euro. Van alles wat er extra binnenkomt, kan een groot deel naar het spelersbudget. Alle uitgaven zijn gecoverd, extra inkomsten kunnen we bij de spelersbegroting zetten."

Ook de jubileumavond kwam ter sprake. "Achteraf hadden we dat wellicht beter anders kunnen doen", aldus Van Wonderen. "Maar we hebben op voorhand een inschatting gemaakt van het aantal bezoekers wat op die wedstrijd zou afkomen. Dat viel enorm tegen. Daarnaast is er nog het een en ander mis gegaan op de avond zelf, waardoor het feest aan de kant van de oosttribune helemaal in het water viel."

Financieel staat FC Den Bosch er momenteel redelijk voor. "We verwachten volgend jaar november naar categorie twee te gaan. Vorig seizoen hebben we anderhalve ton geplust en ook dit seizoen is de begroting sluitend. Ook de liquiditeit is redelijk op orde. Maar het houdt zeker nog niet over. We moeten nog steeds heel kritisch kijken naar de uitgaven die we doen. Een van de discussiepunten is bijvoorbeeld de verhouding tussen de uitgaven aan Brabant United en onze eigen spelersselectie."

Tot slot wil FC Den Bosch zichtbaar worden in de stad. "We zijn in onderhandeling met de gemeente om op meer plaatsen zichtbaar te worden, met bijvoorbeeld wedstrijdaankondigingen. De relatie tussen de gemeente en FC Den Bosch verbetert wel. Ook vanuit onszelf wordt er nu meer gecommuniceerd. Er gebeuren echt wel toffe dingen bij FC Den Bosch. Maar we moeten dat wel ook uitdragen. Ook de lege tribunes zijn een zorg. Het is moeilijker dan gedacht om die weer vol te krijgen. Maar uiteindelijk staat of valt alles met het resultaat op het veld."

Bron: FCDBFans.nl