FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Interview met Wiljan Vloet: deel II

Interview met Wiljan Vloet: deel II

6 maart 2016 om 10:00

Drie weken geleden werd Wiljan Vloet aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. Wij spraken deze week uitgebreid met hem. Vandaag deel II van dit interview, waarin hij onder meer spreekt over de Jupiler League en het doel dit seizoen.

Wat zijn de eerste zaken waar je mee aan de slag bent gegaan na je aanstelling?
“Allereerst spelers vertrouwen geven. Geen zelfvertrouwen, dat moeten ze zelf doen. Ik ben daarnaast altijd heel erg bezig met het teamproces en iemand die veel praat in de kleedkamer, vragen stelt als: ‘Wat is jouw doel hier?’ en: ‘Wat vind je van hem?’
Na twee weken had ik een duidelijk beeld van de kracht van deze selectie. Ik heb toen een speelwijze bepaald en uitgestippeld hoe we daar naar toe kunnen groeien. Daarnaast wil ik stap voor stap een steeds professioneler klimaat creëren, omdat ik denk dat spelers op basis daarvan het gevoel krijgen dat ze het beste naar FC Den Bosch kunnen gaan.”

Wat is de kracht van deze selectie?
“Er zijn veel jongens die graag willen en nog veel ontwikkelingsmogelijkheden hebben. Ook hebben we best veel kracht en voetballend vermogen in het team. Een minder punt is dat er veel dezelfde types zijn. Daar moeten we aan werken, want een elftal moet leven en bruisen. Of dat op korte termijn kan? Deels, daarom nemen we het ook mee naar het nieuwe seizoen.
Met iedere speler heb ik een individueel plan gemaakt. Wat me in positieve zin opvalt is dat spelers heel snel dingen oppakken. Dat varieert van gedrag in het spelershome tot wat ik in het veld wil zien.”

Bij je aanstelling sprak je de ambitie uit om meer publiek naar het stadion te lokken. Na je thuisdebuut tegen Achilles ’29 kan dat ook alleen maar beter worden.
“Ik vond ons qua amusement die avond ook heel slecht. Voor de manier waarop wij speelden zou ik ook niet naar het stadion willen. Tegen FC Eindhoven begon men te genieten en dát is waar we naar toe willen, dat iedereen naar huis gaat met het gevoel dat het een leuke avond was. Als dat gebeurt, denk ik dat we veel succes gaan krijgen.”

Kan zoiets ook bijvoorbeeld dit seizoen nog?
“Dat is moeilijk, maar het begint bij onszelf. Pas als wij amusement bieden, mogen we ook iets wat van het publiek verwachten.”

Op je eigen blog schreef je een paar maanden geleden dat de KNVB aangesproken moest worden op de Jupiler League.
“De competitie holt steeds verder achteruit. Kijk maar naar de clubs die financieel in de problemen zitten, de toeschouwersaantallen, het belevingsniveau en competitie-indeling. Het hele concept vind ik gewoon niet goed.
Ik ben nooit een voorstander geweest van tweede elftallen en ben als één van de weinigen destijds erg tekeer gegaan namens Sparta. Vanuit PSV kan ik het begrijpen. En als het allemaal Nederlandse jongens waren kan ik het ook nog begrijpen, maar nu hebben de belofteteams totaal geen toegevoegde waarde. Ik kan me nog een wedstrijd herinneren met Sparta waarbij we op bezoek gingen bij Jong FC Twente. Speelden we ineens voor een paar honderd man tegen zes spelers die meer dan een miljoen euro per jaar verdienden en niks voor het Nederlands voetbal betekenden. Dat heeft niks met betaald voetbal te maken!
De Jupiler League is best een zorg. Dit seizoen heb ik een wedstrijd gezien voor 482 supporters. Waar hebben we het over? Het is iets waar we met z’n allen verantwoording voor hebben. Straks komt de Tweede Divisie, waar clubs met minder eisen te maken krijgen dan in de Jupiler League. Gevolg zal zijn dat de Jupiler League zich daar tegen gaat wapenen, met het aantrekken van spelers. Daardoor zal je zien dat het hele product nog verder afbrokkelt, omdat alle waarde op het veld komt te staan en er verder nergens nog geld voor is.”

Afgelopen maandag was de wedstrijd Jong Ajax – FC Dordrecht, met heel wat spelers uit het eerste van Ajax, ook extreem.
“Dat kan echt niet! Sowieso, op zo’n maandagavond is het al heel moeilijk om een tweede elftal op de been te krijgen. Laat staan hoe het is voor supporters. Ik snap het wel, ze zullen wedstrijden willen spreiden in verband met tv-inkomsten. Maar wij verliezen het van het buitenland niet alleen op basis van geld; vooral steeds vaker op basis van visie. Op deze manier krijgen we een steeds vreemdere competitie, echt bizar.”

Ook stelde je op je blog dat er veel goede jeugdopleidingen zijn verdwenen. Dat gaat ook op voor FC Den Bosch.
“Ja, honderd procent. FC Den Bosch had een fantastische jeugdopleiding, die heb ik zelf vorm mogen geven. Ik kan zo een elftal opnoemen van spelers die via hier de top hebben gehaald.
Ik vind dat de KNVB tegen iedere club zou moeten zeggen: 'Wil je betaald voetbal spelen, moet je een eigen tweede elftal, A-, B- en C-jeugd hebben.' De voetballerij is aan het veranderen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker, met naschoolse activiteiten en meer samenwerking met het bedrijfsleven. Maar je grootste maatschappelijke verantwoordelijkheid blijft echter om jongens uit je eigen regio de kans te geven om profvoetballer te worden. Deze club moet een eigen jeugdopleiding hebben met een eigen gezicht.
Dat het nu zover is komt deels door de KNVB, die hadden nooit mogen stimuleren dat er regionale jeugdopleidingen kwamen. Al die kleine clubs hebben geen eigen jeugd meer. Dat zijn potentiële fans die verloren gaan, want ook de omgeving van een jeugdspeler krijgt binding met de club. Het is één van de grootste veroorzakers van de huidige problematiek in de Jupiler League.”

Die Jupiler League lijkt op dit moment wel op Russisch roulette, als je nagaat hoeveel punten FC Den Bosch al heeft laten liggen en nóg zo dicht bij de play-offs staat.
“Het is zo vreemd, met drie ploegen (Jong Ajax, Jong PSV en Achilles ’29) die eigenlijk niet meedoen. Een competitie kan nooit zo bedoeld zijn. Dat er degradatie komt is goed, daar ben ik altijd voorstander van geweest. Maar het kan toch niet zo zijn dat een ploeg die veel wint er eigenlijk niet toe doet? Echt bizar.
Ondanks dat we zoveel verloren hebben, is er nog altijd een kans op de play-offs. Al ben ik zelf vooral heel erg bezig met het fundament om structureel succes te hebben. Als ik bezig zou zijn met de ranglijst zou ik vooral bezig zijn met momentopnames. Ik ben een winnaar, wil iedere week winnen. Ik streef naar een moment waarbij ik langs de lijn ga zitten met het idee: ‘Deze wedstrijd gaan we winnen, als het 3-0 is vinden we dat normaal en bij 1-0 zijn we zelfs een beetje boos.’ Dat kan, want dat gevoel heb ik ook bij Roda JC en NEC gehad. Maar daarvoor moet het fundament goed zijn en daar moet ik eerst aan werken.’

Heb je er vertrouwen in dat de play-offs gehaald gaan worden?
“Daar heb ik altijd vertrouwen in zolang het kan! Ik ben er alleen op dit moment veel minder mee bezig dan veel anderen.”

Volgende week vrijdag wordt het aan- of afhaken tegen FC Dordrecht.
“Maar dat heb ik tot nu toe iedere keer voor de wedstrijd gehoord. Toch zijn we nog steeds niet afgehaakt. Nogmaals, ik denk écht dat de competitie anders moet. Het kan niet zo zijn dat als je twaalfde staat, je nog een kans hebt op de play-offs omdat er drie ploegen niet meetellen. Als sportman is dat ook niks, omdat de twaalfde plek teleurstellend is. Je wilt winnen, bij de eerste vijf staan.
Ik hoop dat we de komende weken veel gaan winnen, maar vooral dat we schwung gaan krijgen. Zodat de negativiteit die er hing rondom de club weggaat en we het nieuwe seizoen starten met nieuw elan, gebaseerd op wat we nu hebben geleerd.”

Bron: FCDBFans.nl