FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Testimonial: de imposante carrière van Lurling

Testimonial: de imposante carrière van Lurling

22 april 2016 om 09:30

Vandaag, op zijn 39ste verjaardag, neemt Anthony Lurling afscheid van het betaald voetbal. Wij blikten terug op zijn imposante carrière bij FC Den Bosch met Ruud van Nistelrooij, Jan van Grinsven, Fred van der Hoorn, Paul Beekmans en Barry Maguire.

Nadat Anthony Lurling de Bossche jeugdopleiding had doorlopen, debuteerde hij op zijn zeventiende (1994) in het eerste elftal. “Anthony was toen al heel ver in zijn ontwikkeling”, herinnert Ruud van Nistelrooij zich. “We debuteerden allebei toen we zeventien jaar oud waren, hij is een jaar jonger dan ik ben. Maar waar ik op dat moment alleen kon meedoen, was het bij Anthony direct al heel spectaculair en maakte hij veel indruk. Hij groeide al snel uit tot publiekslieveling, als jongen van de stad die opgroeide naast De Vliert.”

Jan van Grinsven: “In 1995 keerde ik terug bij FC Den Bosch, Hans Kraaij junior werd toen ook aangetrokken. Anthony kwam definitief over uit de A1. Het seizoen ervoor was de club laatste geworden in de Eerste Divisie. Met twee ervaren gasten en het talentvolle drietal Van Nistelrooij, Lucius en Lurling wilde de club weer terug naar de top. Het werd een heel leuk en goed seizoen en we eindigden als derde.”

“In mijn laatste seizoen bij FC Den Bosch (1996/1997, red.) kon ik zelf pas echt het verschil maken”, vertelt Van Nistelrooij. “Dat seizoen speelde ik samen met Anthony in de aanval. We hebben toen leuke dingen laten zien en voelden elkaar als jonge jongens goed aan. We kenden elkaar al door en door.”

“Je kon zo wel zien dat hij het ver ging schoppen”, zegt Van Grinsven over Lurling. “Hij wilde echt het uiterste uit zijn kwaliteiten halen. Anthony was klein, maar snel en fysiek sterk. Dat in combinatie met zijn ijzersterke drive heeft hem heel ver gebracht.”

Het laatste seizoen van Lurling in Bossche dienst voor de eeuwwisseling was het kampioensjaar 1998/1999. “We werden dat seizoen mede door zijn inbreng kampioen”, vertelt Fred van der Hoorn. “Anthony was destijds al een hele talentvolle voetballer, die makkelijk een speler passeerde.” Van Grinsven: “Dat seizoen zag je dat als één speler het heel goed doet, dat zijn uitwerking kan hebben op een hele groep.”

De meest gedenkwaardige wedstrijd van Lurling in Bossche dienst werd de kampioenswedstrijd van dat jaar. Uit tegen RBC Roosendaal begon hij op de bank, maar kwam hij na rust bij een 1-0 achterstand het veld in. Met twee doelpunten bezorgde hij FC Den Bosch eigenhandig de 1-2 overwinning.

Na het kampioenschap maakte Lurling de overstap naar SC Heerenveen. Een stap die Ruud van Nistelrooij twee jaar eerder al had gezet. “Het was mooi om te zien dat Anthony daarna ook die ontwikkeling doormaakte en een stap hoger zette naar Feyenoord en later naar de Bundesliga.” Paul Beekmans speelde op dat moment in de Bossche jeugdopleiding. “Voor ons was Anthony in die tijd, samen met Lucius en Van Nistelrooij, een voorbeeld dat je het ver kon schoppen via de jeugdopleiding van FC Den Bosch.”

Anthony Lurling in 2006/2007

In 2006 keerde Lurling voor de eerste keer terug bij FC Den Bosch. In een selectie met onder andere Van den Berg en Demouge waren de verwachtingen hooggespannen. “Zijn aantrekken bracht heel wat teweeg. Voor de buitenwereld, maar ook voor ons als spelers was Anthony op dat moment iemand van de buitencategorie”, zegt Paul Beekmans.

Het was tevens het seizoen dat Barry Maguire zijn debuut maakte bij het eerste elftal. “Ik herinner me nog heel goed dat ik net een week meetrainde, toen ik op donderdag voor de training een balletje aan het trappen was met Teun. Hij kwam naar me toe en zei: ‘Je speelt morgen. Ga gewoon genieten en wij helpen je verder wel.’ Ook toen al merkte je aan alles dat hij heel veel ervaring had en hij een echte teamspeler was. Hij deed er alles aan om jonge jongens te helpen.”

Een hardnekkige voetblessure zorgde er onder andere voor dat het seizoen niet werd wat Anthony er van tevoren van gehoopt had. In de play-offs was hij eindelijk weer fit, maar mede door een veelbesproken rode kaart voor Lurling verloor FC Den Bosch in de halve finale van VVV-Venlo. “Een deceptie”, kijkt Beekmans terug op die wedstrijden.

Van der Hoorn: “We hebben destijds nog een beroepszaak aangespannen tegen die rode kaart, maar helaas mocht dat niet baten.” Maguire: “Ook dat seizoen erna speelde ik met FC Den Bosch in de play-offs, maar beide keren kregen we niet wat we verdienden.”

Omdat FC Den Bosch niet promoveerde, ging Lurling een tweede dienstverband aan bij NAC Breda. Hij groeide uit tot ‘de Messi van Breda’ en behield de club bijna persoonlijk voor de Eredivisie. Meerdere malen kruiste hij de degens met Barry Maguire als tegenstander. “Het was dan altijd even een praatje maken. Al hadden we nog maar één seizoen samengespeeld, ons contact was altijd heel vriendschappelijk. En dat is zeker geen vanzelfsprekendheid met oud-teamgenoten.”

In 2014 keerde Lurling voor de tweede keer terug bij FC Den Bosch. Het was tevens de tweede keer dat hij met Jan van Grinsven samenwerkte in zijn rol als assistent-trainer. “We hadden veel respect voor elkaars kwaliteiten en voelden elkaar goed aan”, zegt Van Grinsven. “Hij was belangrijk in de kleedkamer en voor ons als technische staf. Een verlengstuk, zo kon je hem wel noemen ja. Zijn rol als aanvoerder en lid van de spelersraad vulde hij goed in.”

Ook Barry Maguire was toen terug bij FC Den Bosch. “Ik was inmiddels ook geen ukkie meer en daarom gingen we anders met elkaar om. Als team maakten we een moeilijke periode door, maar ook op die momenten heb ik de gesprekken met Teun altijd als heel positief ervaren. In de media lees je wel eens niet zulke positieve verhalen over hem, maar als je hem kent weet je dat hij eigenlijk heel anders is.”

Anthony Lurling na één van zijn 65 doelpunten voor FC Den Bosch

Vandaag is het moment daar dat hij een punt achter zijn carrière zet. Hij neemt afscheid als clubtopscorer aller tijden, een titel die hij vorig jaar veroverde. “En als iemand die titel verdient, is het Anthony wel”, zegt Van Nistelrooij. “Hij mag daar zeker trots op zijn. FC Den Bosch en Anthony Lurling zijn samen één. Hij is altijd een jongen van de stad gebleven.”

Beekmans: “Hij heeft een hele mooie carrière gehad, waar menig speler jaloers op zal zijn.” Van der Hoorn: “Als we diep in zijn hart kijken, zou hij denk ik nog altijd het liefste als speler op het veld staan. Maar hij heeft een weloverwogen beslissing gemaakt om nu te stoppen.”

“Dat hij op deze leeftijd nog actief is, zegt veel over hoe hij al die tijd heeft geleefd als prof”, aldus Van Nistelrooij. “Fysiek was hij altijd al sterk, met bovenbenen als boomstammen, maar ook mentaal vergt het veel. Hij heeft altijd goed voor zichzelf gezorgd.”

Na de zomer zal hij mogelijk aan de slag gaan als jeugdtrainer. Van der Hoorn: “Twee seizoenen geleden hebben we die afspraak gemaakt en we gaan nu als club met hem kijken hoe we dat kunnen invullen.” Van Nistelrooij: “Anthony is iemand die zich heel goed zal kunnen redden in die rol. Hij heeft veel ervaring en die overbrengen naar jonge spelers, vind ik persoonlijk het mooiste wat er is.”

Bron: FCDBFans / Foto's: Henk van Esch