FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Vijfde worden; hoe doe je dat?

Vijfde worden; hoe doe je dat?

3 mei 2016 om 22:53

Voor het tweede seizoen op rij is FC Den Bosch in de kelder van de Jupiler League geëindigd. Hoe moet het nu verder? De oorspronkelijke doelstelling voor komend seizoen was vijfde. FCDBFans.nl bekijkt wat er nodig is om die doelstelling uit het plan van Edward van Wonderen te behalen.

8-5-3
Bij het aantreden van Edward van Wonderen is er een plan gepresenteerd om FC Den Bosch in drie jaar tijd naar de top van de Jupiler League te loodsen. Dat zou gerealiseerd moeten worden door een ‘8-5-3’: de doelstelling was de achtste plaats, de vijfde plaats en tot slot de derde plaats. Dit seizoen is het behalen van de achtste plaats bij lange na niet gelukt. Er vanuit gaande dat de doelstelling voor komend seizoen (vijfde worden) blijft staan, hoe kan FC Den Bosch er voor zorgen dat komend seizoen de doelstelling wel wordt gehaald en belangrijker, wat is daarvoor nodig?

Punten…
Wil FC Den Bosch komend seizoen als vijfde eindigen en daarmee de doelstelling uit het oorspronkelijke plan behalen, dan zal het (logischerwijs) veel meer punten moeten behalen dan afgelopen seizoen. De afgelopen tien seizoenen verschilde het aantal ploegen in de Jupiler League nogal eens en dus hebben we gekeken naar het gemiddeld aantal punten per wedstrijd. De beste nummer vijf in de afgelopen tien seizoenen was FC Den Bosch zelf, met 68 punten uit 38 duels in het seizoen 2006/2007. Het seizoen erna werd MVV vijfde met 60 punten uit 38 duels, de ‘minst goede’ nummer vijf uit de afgelopen tien jaar. Op basis van deze gemiddelden zou komend seizoen, als er weer 20 teams actief zijn in de Jupiler League, 62 tot 64 punten moeten volstaan voor een vijfde plaats.


De nummers 5 van de afgelopen 10 seizoenen, met hun punten per wedstrijden. Noot: SC Cambuur kreeg in het seizoen 2010/2011 drie punten in mindering. Deze zijn in dit overzicht niet meegenomen.

…en goals
In de eerste divisie geldt als vuistregel voor plek 5 tot en met 15 dat een gemaakt doelpunt ongeveer een punt oplevert (er zijn overigens genoeg uitzonderingen hierop, maar deze uitzonderingen middelen elkaar uiteindelijk uit). Voor teams in de top van de ranglijst gaat deze vuistregel meestal niet op, omdat zij vaker met een grote marge winnen, en voor teams in de onderste regionen geldt het omgekeerde. Op basis van de afgelopen tien jaar maakt de nummer 5 op de ranglijst gemiddeld 1,743 doelpunt per wedstrijd; over 38 wedstrijden zou dit neerkomen op zo’n 66 goals en een doelsaldo van +16. Dat zou komend seizoen dus afdoende moeten zijn om de doelstelling te behalen of toch zeker om zeer dicht daarbij in de buurt te komen.

Spelers
De belangrijkste uitdaging die er voor komend seizoen ligt, is het aantrekken van de juiste spelers om deze doelstelling te behalen. Zoals te zien is op teletekstpagina 830, komt FC Den Bosch vooral doelpunten tekort. In het seizoen waarin FC Den Bosch zelf als vijfde eindigde, het seizoen 2006/2007, maakte de ploeg van toenmalig trainer Theo Bos 65 doelpunten. In die tijd was Frank Demouge de eerste spits, met achter hem Koen van der Biezen als tweede man. In totaal waren 18 treffers destijds afkomstig van de man in de punt van de aanval (Demouge 12, van der Biezen 5 en Plet 1). Het verschil met dit seizoen is echter niet zo heel groot. Denis Pozder, Aziz Khalouta, Jordy Thomassen en Jort van der Sande waren in de punt samen goed voor 14 treffers.


Het aantal doelpunten per positie/linie van 2006/2007 in vergelijking met het afgelopen seizoen.

Ook het aantal goals van de buitenspelers van destijds (Kieran Bechan, Nyron Wau, en een half seizoen Anthony Lurling) verschilt niet zo vreselijk veel met het aantal treffers van Arda Havar (in dit geval gerekend onder de buitenspelers, aangezien hij in die positie het vaakst tot scoren kwam), Furhgill Zeldenrust, Malcolm Esajas en Alessio Carlone; in 2007 kwamen 22 goals vanaf de flank, dit seizoen 19. Kleine kanttekening hierbij wel is dat de strafschoppen dit seizoen zijn genomen door de buitenspelers, terwijl dat in het seizoen 2006/2007 gebeurde door een middenvelder.

Trefzekere middenvelders
Het grootste scoringsprobleem van het huidige FC Den Bosch bevindt zich op het middenveld. Waar de middenvelders in het seizoen 2006/2007 nog goed waren voor 20 treffers, waren dat er dit seizoen slechts 8. Een van de eerste prioriteiten voor ‘FC Den Bosch 2.0’ zou dus het aantrekken van één of meer scorende middenvelders moeten zijn. In 2007 maakten Robbie Haemhouts, Arturo ten Heuvel en Paul Beekmans met z’n drieën zeventien treffers; het basismiddenveld van dit seizoen, met Slivka, Boddaert en Vossebelt, was slechts goed voor vijf treffers. Die twaalf goals verschil hadden dit seizoen zomaar het verschil kunnen zijn tussen plek 17 en een plek die recht geeft op play-offs, dus het is van groot belang dat er komend seizoen een middenveld staat dat veel vaker gaat scoren dan dit seizoen. Alleen dan maakt FC Den Bosch een kans om de doelstelling te behalen.

Bron: FCDBFans.nl