FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
'De Clubreporter': interview Van Wonderen

'De Clubreporter': interview Van Wonderen

9 juni 2016 om 18:20

In het onlangs gelanceerde item ‘De Clubreporter’ zal supporter van FC Den Bosch Koen van Lierop als clubreporter maandelijks met een vertegenwoordiger van FC Den Bosch bijpraten over de stand van zaken binnen de club.

De vragen die jij via Facebook en supporters@fcdenbosch.nl vervolgens vooraf hebt kunnen stellen, zullen door ‘De Clubreporter’ worden ingebracht, aangevuld met onderwerpen die leven op social media en gastenboeken van fansites. In dit item is Koen in gesprek gegaan met algemeen directeur Edward van Wonderen. Met hem werd onder meer gesproken over de communicatie van de club richting supporters, het technische beleid, de selectie van seizoen 2016-2017 en de situatie rond FC Twente in de Jupiler League!

Een kleine twee maanden na ons vorige gesprek Edward, spreken we elkaar weer. In de tussentijd is er het nodige gebeurd, in positieve zin. Ik noem de brief aan seizoenkaarthouders, het plan waarbij de supporters meedelen in seizoenkaartverkoop en de veranderingen op technisch vlak. Toch spelen er ook een hoop vragen nu het nieuwe seizoen nadert.

Laten we met de supporterscommunicatie beginnen.

Q: Hoe kwamen jullie op het idee om een brief te schrijven aan de seizoenkaarthouders?
A: Nou, vanuit mijn rol als algemeen directeur ben ik gewend om sponsors en seizoenkaarthouders aan het einde van het seizoen te informeren over de stand van zaken en hen te bedanken voor hun support, maar toch was het dit jaar anders. Vorig jaar was namelijk door een aantal supporters terecht aangegeven dat er een seizoenskaartbrief bij hen op de deurmat was gevallen, terwijl de club in hun ogen wel wat uit te leggen had na een sportief teleurstellend seizoen. Nu ook dit jaar bepaald geen succesvol seizoen is geweest, leek het me goed om met een brief als club uit te leggen hoe wij denken hier verandering in te gaan brengen, zowel op het veld als daarbuiten. We beseffen ons namelijk heel goed dat het voor zowel sponsors als supporters geen vanzelfsprekendheid is dat ze hun ‘contract’ bij de club verlengen.

Q: De brief werd over het algemeen heel goed ontvangen en gaf mij als supporter wel het idee dat ik werd meegenomen in de gang van zaken rondom de FC. Is dat iets wat jullie meer structureel willen gaan doen, zoals de update op de website rond de aflopende contracten en onderhandelingen met sponsors?
A: Na de winterstop heb ik aangegeven dat we qua financiën en commercie redelijk staan als organisatie. Maar ik heb ook aangegeven dat we als club qua communicatie richting ons supporters vaak nog achterblijven. Daarom willen we daar structureel meer aandacht aan besteden. Dat proces hebben we de tweede helft van afgelopen seizoen opgestart en daar gaan we komend seizoen volop mee door. Alles wat je nu ziet komt uit dat besef voort: het ‘Vragenuurtje’ blijven we doen, het plan met de opbrengst voor supporters op de M-Side is er onderdeel van en zo gaan we nog meer initiatieven lanceren. We willen supporters blijk van onze waardering geven. Die waardering is er altijd al geweest, maar we handelen er nu nog actiever naar.

Q: Ook krijgen de supporters van jullie middelen om de sfeer in het stadion te vergroten. Een flink bedrag zelfs. Zijn er afspraken gemaakt over hoe dat geld besteed gaat worden?
A: Het is natuurlijk zo dat de helft van de seizoenkaartopbrengst van de vakken M5, M6 en M7 in een pot gaat met een apart bankrekeningnummer. Die rekening is van Stichting Met Heel Mijn Hart. Vanuit elke supportersgroep is één persoon en vanuit de club ben ikzelf vertegenwoordigd in een bestedingscommissie. Die commissie krijgt aanvragen voor besteding van dat budget en moet dan unaniem beslissen of een aanvraag wordt ingewilligd. Elke supporter mag in principe een aanvraag doen bij de commissie als hij of zij een idee heeft, maar uiteindelijke beslissingen worden dus breed gedragen!

Q: Hoewel veel supporters het initiatief en de prijsverlaging die ermee gepaard gaat op de M-Side waarderen, zijn er toch ook wat vragen gekomen over waarom enkel de prijzen op de M-Side omlaag gaan. Het prijsverschil met bijvoorbeeld noord en zuid is kleiner geworden. Hoe rechtvaardig je dat?
A: Uiteindelijk is dit initiatief ontstaan vanuit welwillende supporters op de oosttribune die de schouders eronder willen zetten om er iets van te maken. Zij hebben daarop ook zelf die prijs gesteld, wij als club hebben de keuze gemaakt om dat mogelijk te maken. Daarnaast hebben we ook een verlaging doorgevoerd voor de zuid- en noordtribune, want ook die vinden wij vanzelfsprekend erg belangrijk. Daarbij komt dat we komend seizoen gaan kijken naar facilitaire aanpassingen op de noord- en zuidtribune en hebben we besloten om de actie, waarbij kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang hebben tot het stadion, met een jaar te verlengen. Hier wordt met name op de noord- en zuidtribune veelvuldig gebruik van gemaakt. De oosttribune is in een iets andere staat dan de andere tribunes, om het zo te zeggen. Daarom sta ik achter de keuze van de supporters op de M-side om er €150,- van te maken. Supporters krijgen daarmee dan ook de middelen om die tribunes naar eigen inzicht op te knappen. Een deel van de gelden zal ook ten goede komen aan sfeeracties, waar het gehele stadion uiteindelijk plezier aan kan beleven.

Q: Dan het nieuwe seizoen. De laatste keer dat we elkaar spraken waren jullie volop bezig met de technische voorbereidingen. Tijdens het vragenuurtje vorige week vertelde je dat jullie als streven hebben om op 1 juli de selectie zo goed als rond te hebben. Hoe ver zijn jullie hiermee?
A: Het streven is inderdaad om de selectie op 1 juli rond te hebben. Meer dan andere jaren is het dit jaar een kwestie van slim spelen op de transfermarkt en ook zeker de tijd nemen voor juiste keuzes. Op alle posities die na afloop van dit seizoen zijn vrijgekomen, zijn we momenteel in gesprek met vervangers. We hebben profielschetsen gemaakt van elke positie en die matchen we vervolgens met de scoutingsrapporten. Die spelers komen uit zowel de Jupiler League, als de Eredivisie, de top- en hoofdklasse en België. Zoals bekend willen we ook weer een speler van Juventus halen. Veel spelers zijn nu op vakantie en tasten hun kansen en opties af; ook dat is een tactisch spel. Vergelijk het een beetje met schaken: op het juiste moment moeten we de juiste zetten doen.

Q: En kun je al een tipje van de sluier oplichten?
A: Als ik dat kon en mocht, had ik het zeker gedaan, maar het zou de processen van onderhandelingen verstoren… Houd onze kanalen de komende weken goed in de gaten zou ik willen adviseren.

Q: Veel supporters hebben op zijn zachtst gezegd vraagtekens geplaatst bij het technisch beleid van de afgelopen jaren. Wat doen jullie dit jaar anders bij het samenstellen van de selectie dan andere jaren? Richten jullie je bijvoorbeeld op andere typen spelers?
A: Er is dit jaar veel meer discussie op technisch vlak dan voorgaande jaren: er zijn meerdere meningen, waardoor er meer en meer verschillende input is. Profielen van spelers die we willen halen worden daardoor, aan het eind van die discussie, ook breder gedragen. En doordat keuzes meer weloverwogen worden gemaakt, duurt het wel wat langer voor we besluiten een speler te halen. Behalve dat we verwachten door dit proces andere keuzes te maken, komen spelers vanaf dit seizoen bij ons ook in een omgeving te werken die anders is. Het plan van Wiljan om in een topsportklimaat te werken, met veel aandacht voor voeding en het versterken van het teamgevoel, is daarin leidend. Spelers moeten iedere dag de wil hebben om beter te worden. Wiljan heeft voorafgaand aan deze periode een plan gemaakt dat beschrijft hoe we willen gaan spelen en welke karaktereigenschappen voor spelers we daarom interessant vinden. Een speler die we vervolgens willen halen, krijgt eerst een assessment bij Schouten & Nelissen, waarbij we nogmaals checken of hij voldoet aan de karaktereigenschappen die we voor ogen hebben. Zo sluiten we de risico’s waar mogelijk uit. We matchen de beleving vanuit scouting met de tests van Schouten en Nelissen.

Q: Nog een hot item op dit moment is de situatie rond FC Twente. Heb jij daar een mening over?
A: Die mening is eigenlijk niet aan mij om te communiceren. Het enige dat ik er eigenlijk over wil zeggen, is dat het voor de Jupiler League een heel slecht verhaal zou zijn als Twente er bij zou komen, omdat de kampioen van volgend jaar dan al nagenoeg bekend is. Bovendien is het niet bepaald respectvol richting de Jupiler League om een club te straffen met degradatie naar onze competitie. Er is vanuit de Eredivisie en Jupiler League gezamenlijk een voorstel richting de KNVB en FC Twente gedaan waarin aankomend seizoen twee clubs kunnen promoveren. Bovendien is FC Twente aangeboden om bij promotie naar de Eredivisie weer de oude mediagelden terug te krijgen. FC Twente heeft dat aanbod afgeslagen. Het is echt één grote soap, dus ik hoop dat het snel duidelijk wordt, want op deze manier zijn De Graafschap en de Jupiler League het kind van de rekening. Je wilt gewoon geen club met een begroting van circa 15 miljoen euro in de Jupiler League, dat haalt de spanning weg.

Q: Als supporter weet ik nog niet zo goed wat ik moet verwachten van komend seizoen. De seizoenkaart is al wel besteld, voor mij was de positieve communicatie vanuit de club daarin doorslaggevend. Waar denk jij dat we komend seizoen het meeste winst gaan boeken: op of buiten het veld?
A: Heel flauw om te zeggen zou zijn: „het kan niet slechter, want we zijn 17e geworden”. Maar ook los daarvan, de winst gaat geboekt worden op het veld. Onze doelstellingen voor komend seizoen zijn dan ook helder: de play-offs halen, twee spelers die doorstromen vanuit onze jeugd die een vaste waarde binnen het team worden en één speler transfereren.

Q: Bij het volgende item van De Clubreporter is waarschijnlijk de selectie zo goed als rond. Kunnen we dan bij Wiljan terecht voor wat supportersvragen?
A: Dat kan zeker, hij staat onze supporters graag te woord!

Bron: FC Den Bosch.nl