FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Rondje langs de velden

Rondje langs de velden

4 juli 2016 om 16:57

Over iets meer dan een maand gaat de competitie weer van start. Alle clubs zijn inmiddels bezig met hun voorbereidingen en het versterken van hun selecties. FCDBFans.nl maakte een overzicht van de clubs die volgend seizoen de prijzen gaan verdelen.

SC Cambuur | Vorig seizoen: 18e (eredivisie)
De degradanten uit de eredivisie zijn normaal gesproken titelkandidaten voor de Jupiler League. Ook SC Cambuur lijkt zo snel mogelijk terug te willen naar het hoogste niveau. Met het aantrekken van Chiro N’Toko, de afgelopen jaren een van de sterkhouders van FC Eindhoven, zullen de Friezen mikken op promotie. Met spelers als Martijn Barto, Xander Houtkoop en Sander van de Streek in de gelederen zullen de Leeuwarders normaal gesproken bovenin de Jupiler League gaan meedraaien.

De Graafschap | Vorig seizoen: 17e (eredivisie)
Wat voor SC Cambuur geldt, geldt ook voor De Graafschap. Als degradant wil de club het liefst zo snel mogelijk terug naar het hoogste niveau. De Graafschap probeert dat deze zomer nog te bewerkstelligen in de rechtbank naar aanleiding van de soap rond FC Twente. Deze zomer trokken de Doetinchemmers verdediger Luis Pedro aan en met Erik Quekel hebben ze een spits die in de eerste divisie zijn sporen al heeft verdiend. De Graafschap zal de uitspraak van de rechtbank in spanning afwachten, maar mochten de Superboeren komend seizoen in de eerste divisie spelen, zijn ze zeker titelkandidaat.

VVV-Venlo | Vorig seizoen: 2e
VVV mikte vorig seizoen al op promotie, maar werd geen kampioen en werd in de play-offs uitgeschakeld door Go Ahead Eagles. De Limburgers hebben zich al geroerd op de transfermarkt; Clint Leemans (Jong PSV), Tim Receveur (Almere City) en Nils Röseler hebben de Venlonaren al een aantal bekende namen aangetrokken. Grote vraag in Venlo zal zijn of men in staat is om goalgetter Ralf Seuntjens te behouden.

NAC Breda | Vorig seizoen: 3e
De teleurstelling in Breda was groot, toen de ploeg er niet in slaagde om promotie af te dwingen naar de eredivisie. NAC is het aan haar stand verplicht om ook dit seizoen mee te doen om de prijzen. Met nieuwelingen van Jeff Stans (Excelsior), Oliver Rommens (Jong PSV), Giovanni Korte (FC Dordrecht) en voormalig FC Den Bosch-speler Robbie Haemhouts wil de NOAD Advendo Combinatie zo snel mogelijk terugkeren op het hoogste niveau. Met het vertrek van Sjoerd Ars en Kevin Brands verloor de ploeg uit Breda wel een groot deel van haar doelpunten van vorig seizoen.

FC Eindhoven | Vorig seizoen: 4e
FC Eindhoven verrast al enkele seizoenen vriend en vijand door in de top van de Jupiler League te eindigen, maar telkens strandt de ploeg ook in de play-offs. Voor FC Eindhoven zal het vooral de vraag zijn welke spelers er blijven van de ploeg die vorig jaar knap vierde werd. Chiro N’Toko vertrok alvast naar SC Cambuur, ook Jinty Caenepeel staat in de belangstelling van een aantal clubs. De club uit de lichtstad trok nog geen bekende namen aan, dus is het vooralsnog ongewis wat er van FC Eindhoven verwacht kan worden.

FC Volendam | Vorig seizoen: 6e
Al enkele seizoenen is FC Volendam dicht bij een rentree in de eredivisie, maar gaat het op het einde toch nog net mis. Het afgelopen seizoen eindigde Volendam als zesde. De club heeft de ambitie uitgesproken om het dit jaar beter te gaan doen. Opvallende transfers zijn er nog niet geweest aan De Dijk, maar de palingboeren hebben de afgelopen seizoenen vaak goed gepresteerd met talenten uit de eigen jeugd. Opmerkelijk was wel dat Volendam de eerste oefenwedstrijd verloor; RKSV Halsteren was met 3-2 te sterk.

FC Emmen | Vorig seizoen: 7e
Jarenlang was FC Emmen een grijze muis in de eerste divisie, maar de afgelopen seizoenen is de opmars naar boven ingezet. Met een 5e en 7e plek ligt het verwachtingspatroon hoog in Emmen. Directeur Wim Beekman sprak al uit dat Emmen gaat voor een plek in de top 5. De ploeg uit Drenthe haalde al enkele nieuwelingen uit de jeugd van Groningen en Vitesse, maar wil zich nog verder versterken.

Almere City FC | Vorig seizoen: 8e
Door een indrukwekkende eindspurt haalde Almere City FC vorig seizoen de play-offs, waarin het uiteindelijk verloor van Willem II. Voor Jupiler League-begrippen zit er redelijk wat geld in Flevoland. Tom Overtoom (FC Emmen) en Jeffrey Rijsdijk (Go Ahead Eagles) zijn vooralsnog de bekendste namen die Almere heeft aangetrokken. De ploeg verloor wel vier basisspelers; Enzio Boldewijn vertrok naar Engeland, Agil Etemadi speelt komend seizoen in Iran, Tim Receveur is naar VVV-Venlo en huurling Pelle van Amersfoort keerde terug naar Heerenveen.

MVV Maastricht | Vorig seizoen: 10e
MVV is een ploeg die de afgelopen seizoenen lang meedeed om de strijd in de play-offs, maar telkens net de boot miste. Vooralsnog blijft het qua transfers erg rustig in Maastricht. Alleen Joeri Schroyen werd van Fortuna Sittard overgenomen. Enkele basisspelers zijn vertrokken uit Maastricht, het is dus vooralsnog afwachten geblazen voor de Limburgers wat er komend seizoen te verwachten valt.

Telstar | Vorig seizoen: 12e
Afgelopen seizoen leverde Telstar haar beste prestatie sinds 2007; met een twaalfde plaats wist de ploeg uit Velsen het beter te doen dan in vele voorgaande seizoenen. De ploeg uit Velsen is dus een ploeg die structureel in het rechterrijtje eindigt, maar wel altijd een aantal ploegen onder zich houdt. Op transfergebied is het nog erg rustig in Noord-Holland. Denis Mahmudov (voormalig PEC Zwolle) en Cagri Kodalak (voormalig FC Den Bosch) zullen komend seizoen wel het shirt van de Witte Leeuwen aantrekken.

Helmond Sport | Vorig seizoen: 13e
Na een aantal seizoenen in de top van de Jupiler League is Helmond Sport de afgelopen drie jaar weggezakt naar de middenmoot. De Helmonders hebben echter wel al flink zaken gedaan op de transfermarkt. Jordy Thomassen en Furhgill Zeldenrust werden transfervrij overgenomen van FC Den Bosch en met doelman Ferhat Kaya (Fortuna Sittard) lijkt de ploeg een goede vervanger te hebben voor de vertrokken Wouter van der Steen. Ook Robert Braber en Marc Höcher zijn naar Helmond gehaald, net als Jason Bourdouxhe (VVV-Venlo) en Giovanni Hiwat (Sparta Rotterdam).

FC Dordrecht | Vorig seizoen: 14e
Het immer onvoorspelbare FC Dordrecht stelde vorig seizoen teleur met een 14e plaats. Een groot deel van de selectie is inmiddels vertrokken, waaronder Rangelo Janga, die afgelopen seizoen nog goed was voor 21 treffers. De Schapenkoppen hebben nog nauwelijks versterkingen gehaald; de Dordtenaren zullen zich de komende weken nog flink moeten versterken.

Achilles ’29 | Vorig seizoen: 15e
De semiprofs uit Groesbeek eindigden vorig seizoen op een keurige vijftiende plaats. Vanaf komend seizoen zal er op Sportpark De Heikant op kunstgras worden gevoetbald. De ploeg met een winstpercentage van 100% in De Vliert heeft vooralsnog niet al te veel mutaties ondergaan; wel vertrok verdediger Mehmet Dingil naar de Turkse competitie.

Fortuna Sittard | Vorig seizoen: 16e
Dat Fortuna Sittard überhaupt kan beginnen aan het seizoen, is al een klein mirakel. Paul van der Kraan slaagde er ternauwernood in om de ploeg te behouden voor betaald voetbal. Nu de rust is wedergekeerd, willen de Limburgers dit seizoen vooral uit de problemen blijven. Lars Hutten, Ferhat Kaya en Jens van Son vertrokken uit Sittard; bekende namen als vervangers heeft Fortuna nog niet gehaald.

RKC Waalwijk | Vorig seizoen: 18e
Na een seizoen als hekkensluiter en een na laatste is RKC een van de ploegen die zal willen voorkomen dat het degradeert uit de eerste divisie. De ploeg uit Waalwijk heeft daarvoor in ieder geval ervaring in huis gehaald; Serginho Greene werd overgenomen van FC Dordrecht, Roel van de Sande van Helmond Sport. Spits Johan Voskamp tekende ook in Waalwijk. Mogelijk sluit ook Fred Benson nog aan bij de selectie van RKC.

FC Oss | Vorig seizoen: 19e
De enige ploeg die ooit degradeerde uit het betaalde voetbal, was FC Oss. De ploeg zal alles op alles zetten om te voorkomen dat het de enige ploeg blijft die dit dubieuze record in handen heeft. De Ossenaren versterkten zich tot op heden onder meer met Tom Boere (FC Eindhoven), Boban Laziç (PEC Zwolle), Nassir el Aissati (FC Utrecht) en Dominique Kivuvu. In de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen speelde Oss alvast met 1-1 gelijk tegen eredivisionist Willem II.

Bron: FCDBFans.nl