FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
De Clubreporter: In gesprek met Wiljan Vloet

De Clubreporter: In gesprek met Wiljan Vloet

22 juli 2016 om 14:31

In het onlangs gelanceerde item ‘De Clubreporter’ zal supporter van FC Den Bosch Koen van Lierop als clubreporter maandelijks met een vertegenwoordiger van FC Den Bosch bijpraten over de stand van zaken binnen de club. In dit item is Koen in gesprek gegaan met trainer/coach Wiljan Vloet. Met hem werd onder meer gesproken over de selectie, de samenwerking met Juventus, Vykintas Slivka, Jong FC Den Bosch en de sportieve doelstellingen.

Donderdag 21 juli (18.00 uur) – De seizoenstart nadert en de voorbereiding van FC Den Bosch is in volle gang. Tussen de trainingen en oefenwedstrijden door, begint de selectie langzamerhand steeds meer vorm te krijgen. Tijd dus voor een gesprek met de man die dagelijks met die selectie op het veld staat: trainer/coach Wiljan Vloet. Aan hem legt “De Clubreporter” (een initiatief van FC Den Bosch en enkele supporters, met als doel de communicatie tussen de club en haar achterban te verbeteren) een aantal prangende supportersvragen voor.

Q: Wiljan, allereerst bedankt voor je tijd. Jullie hadden vandaag een rustdag na de prima oefenwedstrijd van gisteravond tegen De Treffers. Hoe kijk jij op die wedstrijd terug?
A: Nou, een rustdag is een groot woord. De spelers kwamen naar me toe met het spontane idee om met de selectie een dag een teambuildingsactiviteit te doen. Geen staf, alleen de selectie, om elkaar beter te leren kennen en te werken aan het groepsgevoel. Dergelijke initiatieven juichen we van harte toe, we zijn immers toch met een voor een groot deel nieuwe groep. Over de wedstrijd gesproken; zonder De Treffers te kort te willen doen, vond ik de wedstrijd qua uitslag gewoon ‘normaal’, want als FC Den Bosch zijnde hoor je zulke wedstrijden gewoon te winnen. Maar over het vertoonde spel was ik tevreden. We combineerden bij vlagen aardig, creëerden kansen en belangrijker nog, we gaven achterin niet of nauwelijks kansen weg.

Q: We zijn halverwege de voorbereiding, maar de eerste competitiewedstrijd lonkt al. Hoe staan we ervoor?
A: Laat ik allereerst duidelijk zijn: we zijn nog niet klaar. Allereerst zijn we nog bezig de selectie te versterken. We zijn met name nog op zoek naar enkele middenvelders. Daarnaast zie ik dat we op het veld, met name tactisch, ook stappen maken. Daar gaan we keihard mee door, tijdens de competitiestart zullen we er staan!

Q: En wat is volgens jou dan het belangrijkst in deze fase van de voorbereiding? Teamgevoel, conditie, spelpatronen?
A: Het is niet per se één van die componenten. Ik zie deze fase vooral als de periode waarin we een fundament leggen waarop we de rest van het seizoen kunnen bouwen. Ook tijdens de competitie gaan we ons namelijk nog ontwikkelen, dat zul je dadelijk wel merken. Maar in deze voorbereiding proberen we dat fundament zo stevig mogelijk te leggen. De ondergrens moet dit seizoen nadrukkelijk omhoog.

Q: In een eerdere editie van De Clubreporter vertelde Edward van Wonderen dat het streven was de selectie op 1 juli voor 95% rond te hebben. Dat is om ongetwijfeld verklaarbare redenen niet gelukt. Veel supporters zijn benieuwd hoe ‘rond’ de selectie nu is. Wat kunnen we nog aan versterkingen verwachten?
A: Het is nog even afwachten welke versterkingen er gaan komen, dat heeft met verschillende factoren te maken. Een daarvan is logischerwijs het nog beschikbare spelersbudget, maar een andere is ook de medewerking van Juventus. We zouden op dit moment nog graag drie middenvelders halen, waarbij we ook een aantal talenten van Juventus op het oog hebben waarmee gesprekken worden gevoerd. Fred van der Hoorn is hier volop mee bezig, want hij heeft daar nauwe contacten. Zelf zou ik al blij zijn met twee extra middenvelders, maar het streven is en blijft natuurlijk een selectie van 23 spelers, waarvan twintig veldspelers en drie keepers.

Q: Eerder gaf je al aan dat de club nog gesprekken voerde met Vykintas Slivka, die vorig seizoen toch zeer behoorlijk speelde, zeker onder jouw leiding. Hoe staat het met hem?
A: Vykintas twijfelt nog en dat is ook best begrijpelijk als je er logisch over nadenkt. Die jongen is international van Litouwen en wil gewoon graag op het hoogste niveau van een land spelen. Hij is erg ambitieus. We zijn nog steeds met hem in gesprek en willen hem graag opnieuw bij de groep halen, maar het is logisch vanuit zijn positie dat hij zijn keuze goed overweegt. Het is dus nog even afwachten, maar we zullen de ontwikkelingen zeker via de clubwebsite communiceren als er meer duidelijk is.

Q: Een vraag van supporters Hein en Stephan is of er nog een speler gaat voortkomen uit de aangekondigde samenwerking met Feyenoord.
A: Er is inderdaad een samenwerking tot stand gekomen tussen FC Den Bosch en Feyenoord, maar dat wil niet per definitie zeggen dat daar meteen ook resultaat uit voortkomt. De spelers die ons worden aangeboden moeten wij namelijk wel als meerwaarde zien en die keuzes maken we weloverwogen. Het is in deze fase dus nog te vroeg om daar inhoudelijk iets zinnigs over te zeggen.

Q: Dit jaar duurt het samenstellen van de selectie sowieso beduidend langer dan andere jaren. Sommige supporters maken zich hier zorgen over, anderen zien het als een teken dat er weloverwogen keuzes worden gemaakt, een afweging van kwaliteit boven kwantiteit. Kun jij vertellen hoe we dit moeten zien?
A: Fred en ik werken nauw samen op dat gebied. Fred heeft voorafgaand aan dit seizoen een selectie van beoogde spelers gemaakt, maar voordat we een speler ook daadwerkelijk willen halen, overleggen Fred en ik uitvoerig. Daar komt bij dat spelers zelf ook vaak meerdere opties hebben en ook budget speelt een uiteraard een belangrijke rol. Clubs kunnen hun gelden maar één keer uitgeven. Alle spelers die we aan de club binden hebben dus goedkeuring van zowel de hoofdscout als de trainer/coach.

Q: Ondanks dat de selectie nog niet compleet is, zijn er toch al flink wat personele wijzigingen geweest na afloop van vorig seizoen binnen de spelersgroep. Via Facebook stuurde Alexandros de vraag of het niet lastig is aan een doelstelling te werken wanneer je weer met een bijna nieuwe selectie moet beginnen?
A: Onze belangrijkste doelstelling is uiteraard het publiek vermaken met een strijdvaardig, gevarieerd en aanvallend voetballend elftal. Daar werken we elke dag kei- en keihard voor. De bereidheid om te winnen, daar alles voor willen doen, dat wil ik er echt in slijpen bij dit elftal en dat kan ook met een grotendeels nieuwe groep. Maar vergis je niet dat we naast de sportieve doelstelling ook een aantal doelen hebben gesteld om FC Den Bosch als club naar een hoger niveau te tillen. Een speler kunnen verkopen is bijvoorbeeld een doelstelling, maar ook jonge talenten uit de eigen jeugd een kans geven om door te stromen naar het eerste elftal. Dat hoort bij een gezonde club. Maar het publiek achter ons krijgen tijdens de wedstrijden met een strijdvaardig elftal, dat blijft de topprioriteit.

Q: Over die sportieve doelstelling gesproken. Die is door de club al eens uitgesproken: Jupiler Play-Offs. Willem vraagt zich via een ingezonden vraag af op welke plek jij zelf verwacht dat we gaan eindigen. En waar baseer je die verwachting op?
A: Ik vind het in deze fase nog erg lastig om uitspraken te doen over posities op de ranglijst. Deze vraag mag je me bij een volgend interview stellen als duidelijk is hoe wij erop staan ten opzichte van onze concurrenten en als onze selectie helemaal compleet is. We zijn nu vooral dagelijks aan het bouwen. Het mag echt nooit meer voorkomen dat we 17e in de Jupiler League worden. Dat heeft met organisatie buiten het veld en het team op het veld te maken. Op beide vlakken zijn we nu ontwikkelingen aan het doorvoeren, dat is een doorlopend proces. De afgelopen jaren is er vooral veel ‘overleefd’, maar dat mag niet ten koste gaan van de sportieve prestaties. Als club willen we ook gewoon een bepaalde ambitie uitstralen, vandaar dat we ook doelen hebben gesteld als verkoopwaarde voor spelers creëren en het laten doorstromen van de jeugd. Met die voorwaarden bereiken we op termijn het grootste doel; het Bossche publiek laten genieten. Dat verdienen ze.

Q: Het is natuurlijk voor ons als supporters nog even koffiedik kijken waar dit FC Den Bosch – met eventuele versterkingen – straks gaat eindigen. De enige referentie die we op dit moment hebben is de voorbereiding. Concurrent SC Cambuur was daarin toch met 5-0 te sterk. Hoe kijk jij tegen zulke oefenwedstrijden aan? Hecht je hier veel waarde aan?
A: Nou, ik zal je zeggen, wat me tot op heden vooral is opgevallen, in veertien jaar tijd heb ik me nog nooit zo verwonderd over het gebrek aan belangstelling bij wedstrijden van FC Den Bosch als het afgelopen jaar, ook bij deze oefenwedstrijden. Dat was vroeger wel anders en dat vind ik echt jammer en niet passen bij een club als FC Den Bosch, hoe begrijpelijk ik het gezien de sportieve prestaties van de laatste jaren ook vind. Over het sportieve gesproken; natuurlijk hecht ik waarde aan de resultaten in de voorbereiding. Zoals ik al aangaf; tegen De Treffers boekten we een prima resultaat, waarbij we geregeld goed voetbal lieten zien, waar de wedstrijd tegen SC Cambuur een grote teleurstelling was en we ondermaats hebben gepresteerd. Dat zij dan vervolgens weer van Almere City verliezen met 3-0 zegt me niet zoveel, daarvoor zijn de opstellingen te wisselvallig in zo’n voorbereiding. Het gaat er daarbij in een voorbereiding ook om dat we leren van nederlagen en procesmatig stappen zetten.

Q: Nog even over die voorbereiding: hoe ziet een voorbereidingsweek er voor jullie eigenlijk uit?
A: Van ’s morgens 08.30 uur tot ’s middags 16.00 uur zijn we zes dagen in de week keihard aan het werken. Onze spelers hebben één dag in de week vrij en maken verder zes lange dagen. Alles om onszelf goed voor te bereiden op de competitiestart.

Q: Naast het eerste elftal hebben we dit seizoen ook weer eigen jeugd. Wat verwacht je van Jong FC Den Bosch?
A: Ik ben echt zielsgelukkig dat we weer een eigen jeugdteam hebben. Dat hoort onderdeel te zijn van de professionele organisatie waar we aan werken, maar zit nu uiteraard nog helemaal in de opbouwfase. Waar ik naartoe wil is dat we dan op termijn ook weer ‘Bosschenaren’ in het eerste van onze club krijgen!

Q: Je bent inmiddels ongeveer een half jaar onderweg bij FC Den Bosch, welke ontwikkelingen op voetbaltechnisch gebied vallen je het meeste op?
A: Er zijn eigenlijk twee grote ontwikkelingen die hierbij de basis vormen. Ik zie weer een groeiend topsportklimaat bij FC Den Bosch ontstaan. Alles is gericht op de verdere ontwikkeling van ons voetbalproduct, zowel op het veld als daarbuiten, op fysiek en mentaal vlak. Daarbij komt dat ik de oude contouren van de jeugdopleiding weer langzaam zie terugkomen, wat me zoals gezegd erg gelukkig maakt. Beide vormen de basis van de stappen die we met FC Den Bosch willen gaan zetten. Ik zie volop progressie.

Q: Als laatste ben ik benieuwd: de volgende keer dat we elkaar spreken zal waarschijnlijk gedurende de eerste seizoenshelft zijn. Welke vraag moeten wij als Clubreporter dan sowieso aan je stellen?
A: Da’s een lastige; maar ik zou hopen dat je me dan gaat vragen naar de toegenomen belangstelling, want dat zou betekenen dat we dan prima hebben gepresteerd!

Wiljan, bedankt voor het gesprek en succes met de rest van de voorbereiding!

Bron: FCDenBosch.nl