FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
FC Den Bosch is echt een staartclub

FC Den Bosch is echt een staartclub

15 oktober 2016 om 12:22

“Na tien wedstrijden sta je waar je thuis hoort”, is een veelgehoord gezegde in de voetballerij. Een mooi moment dus om de balans op te maken.

FC Den Bosch heeft in tien wedstrijden 11 punten bij elkaar verzameld en bezet daarmee een 15e plaats in de Jupiler League, waar er zondag en maandag nog twee lager geklasseerde teams in actie komen, die FC dus mogelijk nog voorbij gaan. Een kleine factcheck leert alvast dat het gezegde hierboven waar is; in 80% van de seizoenen dat FC Den Bosch betaald voetbal speelde, eindigde het binnen vier plaatsen van waar het na tien speelronden stond. In dit geval zou dat dus betekenen dat FC Den Bosch ten hoogste 11e wordt en ten laagste 20e.

Toch zullen vriend en vijand het er over eens zijn dat het FC Den Bosch in de wedstrijden waarin resultaten zijn behaald tot nu toe, allemaal ook niet tegen heeft gezeten. Tegen bijvoorbeeld SC Cambuur en NAC Breda was de tegenstander vele malen beter, maar werd er toch een resultaat behaald. Hartstikke mooi natuurlijk, maar normaal gesproken blijft dat niet het gehele seizoen goed gaan.

Daarom heeft FCDBFans.nl eens gekeken naar een andere manier van het opstellen van een ranglijst. Helaas is voor de Jupiler League niet al te veel data beschikbaar, dus hebben we twee zaken bekeken: het aantal schoten en het aantal schoten op doel. Uiteraard kan dit arbitrair zijn (een schot van 40 meter is uiteraard veel minder ‘goed’ dan een doelpoging vanaf de vijfmeterlijn), maar nu er al 10 wedstrijden zijn gespeeld, geeft het toch wat inzicht in de kwaliteiten van de verschillende elftallen.

Systeem
Het systeem werkt als volgt. Per wedstrijd worden de schoten en de schoten op doel als uitgangspunt genomen. Indien het thuisspelende team meer schoten produceert dan de uitploeg, krijgt de thuisclub drie punten in deze fictieve ranglijst. Hetzelfde geldt voor het aantal schoten op doel; het team met de meeste schoten op doel in een wedstrijd, krijgt 3 punten. Van thuiswedstrijden van Telstar is helaas geen data beschikbaar; deze club is daarom helemaal buiten beschouwing gelaten. Door deze missende data heeft een aantal clubs 1 wedstrijd ‘minder’, maar dat heeft geen invloed op de ranglijst van de slechtst presterende clubs.

Het ‘schotsaldo’ en ‘SOG-saldo’ is het verschil in 'schoten' en 'schoten op goal'. Simpel voorbeeld; voor de wedstrijd FC Den Bosch – SC Cambuur heeft FC Den Bosch een schotsaldo van 4-19 (dus -15) en een SOG-saldo van 4-10 (dus -6). Omdat Cambuur in deze wedstrijd dus meer schoot én meer op doel schoot, krijg het in beide ranglijsten drie punten toegekend.


Afbeelding 1: De stand in de Jupiler League op basis van schoten op doel.

Degradatiekandidaat
Directeur Edward van Wonderen kan het in alle toonaarden ontkennen, maar uit alle statistieken
blijkt: FC Den Bosch is gewoon een degradatiekandidaat. Als alle schoten op doel raak waren geweest, dan had FC Den Bosch nu alleen nog Achilles ’29 onder zich gehad. Misschien nog wel veelzeggender is het saldo van de schoten op doel: in tien Bossche wedstrijden is dat -28. Het mag dus eigenlijk een wonder heten dat FC Den Bosch al elf punten heeft; alleen Achilles heeft een slechter saldo.

De stand op basis van het aantal schoten stemt al niet veel vrolijker. In dat geval houdt FC Den Bosch alleen Jong FC Utrecht onder zich; de tegenstander over twee weken, in een cruciaal kelderduel. Qua saldo doet FC Den Bosch het ook beter dan FC Oss, maar die ploeg heeft een aantal wedstrijden gehad waarin het volledig werd overlopen en een paar wedstrijden waarin het net wat meer schoten produceerde dan de tegenstander.


Afbeelding 2: De stand in de Jupiler League op basis van schoten.

Concurrentie
FC Den Bosch lijkt zich op basis van het bovenstaande dus vooral te moeten bekommeren om Achilles ’29. De Groesbekers lijken het zwakste team in de Jupiler League te zijn, met een schotsaldo van -65 en een schoten-op-doel-saldo van -61. Clubs die iets boven FC Den Bosch staan, maar ook niet geweldig presteren, zijn Helmond Sport, FC Eindhoven, en FC Dordrecht. Zeer opvallende ploeg in deze ranglijst is SC Cambuur; in alle wedstrijden hadden zij evenveel of meer schoten op doel dan de tegenstander, maar bezet het slechts de 14e plaats en heeft het vanochtend de trainer ontslagen.

Zeven punten los
Door de gestolen, maar zeer belangrijke overwinning van gisterenavond is FC Den Bosch nu zeven punten vrij van de vermaledijde laatste plaats. Daarmee zijn de grootste zorgen voorlopig even achter de rug. Echter, op basis van bovenstaande gegevens zal er niet meer in zitten dan het behoud van betaald voetbal in de hoofdstad van Brabant. De vicieuze cirkel in de kelder van de Jupiler League lijkt ook daardoor dit seizoen weer niet doorbroken te kunnen worden.

Bron: FCDBFans.nl