FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Timeline: de chaos bij FC Den Bosch

Timeline: de chaos bij FC Den Bosch

24 november 2016 om 13:37

Met Edward van Wonderen vertrok er alweer iemand bij FC Den Bosch. Kunt u de ontwikkelingen 'op kantoor' nog volgen? We zetten de gebeurtenissen van de afgelopen drie jaar op een rijtje.

Januari 2013: Vanwege de teleurstellende sportieve prestaties besluit FC Den Bosch het aflopende contract van Jan Poortvliet niet te verlengen. De oefenmeester vertrekt na een jaar alweer bij FC Den Bosch.

Februari 2013: Fred van der Hoorn presenteert ambitieuze plannen. “FC Den Bosch zit in Categorie 2 en heeft zwarte cijfers geschreven", zegt Van der Hoorn. "Het is tijd het spelersbudget een injectie te geven. Dat bedraagt nu acht ton. We willen komend jaar de begroting laten doorgroeien naar een miljoen en het liefst 1,2 miljoen euro. Dan kunnen we een nog belangrijkere rol gaan spelen."

April 2013: Ruud Kaiser wordt gepresenteerd als nieuwe trainer van FC Den Bosch.

Augustus 2013: Maarten de Gruyter wordt gepresenteerd als nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen. Markensteyn heeft aangegeven dat de problemen die hij in 2010 aantrof bij FC Den Bosch in belangrijke mate zijn opgelost. “In bestuurlijk en organisatorisch opzicht staat de FC weer stevig op de rails.” Voor Markensteyn het moment om zijn positie over te dragen.

November 2013: Peter Bijvelds moet vertrekken als directeur bij FC Den Bosch. Door tegenvallende sponsorinkomsten en entreegelden moet FC Den Bosch wederom saneren. “FC Den Bosch staat voor de taak om substantiële aanpassingen door te voeren in het uitgavenpakket van de club. Daarmee hopen we tijdens dit seizoen liquiditeitsproblemen te voorkomen en vanaf het seizoen 2014/2015 met een gezonde financiële huishouding verder te kunnen bouwen,” zo luidt het persbericht.

November 2013: Er komt een communiqué vanuit de club, waarin FC Den Bosch meldt dat het in een te groot jasje zit. Er moet wederom fors worden gesaneerd.

December 2013: Grote ophef bij FC Den Bosch. De club staat op de landelijke televisie voor paal vanwege het ‘sjeik-incident’. Een hoop ophef is het gevolg, maar FC Den Bosch doet verder niets.

December 2013: Paul van der Kraan treedt tijdelijk toe tot de organisatie van FC Den Bosch. Hij gaat de club op commercieel en organisatorisch gebied ondersteunen.

December 2013: Verstopt op een uithoek van de website, maar niet voor de redactie van FCDBFans. De jaarcijfers van 2012/2013 laten een schokkende ontwikkeling zien; van een ton winst gaat de club naar anderhalve ton verlies. Officiële communicatie omtrent de cijfers blijft lang uit.

Februari 2014: Maarten de Gruyter komt namens de RvC met een reactie op de jaarcijfers. “Door het innen van al lang openstaande rekeningen kon de club de salarissen over de maand januari nog betalen. Ook de komende maanden zal de club nog zulke noodverbanden moeten leggen. Ook de begroting zal fors dalen. Die is nu nog 3,6 miljoen euro, maar zal worden teruggeschroefd met minstens zes ton. In november gaven de cijfers al aanleiding om een drietal mensen te ontslaan, onder wie directeur Peter Bijvelds. Die bezuinigingsronde wordt pas in het seizoen 2014-2015 merkbaar.” De Gruyter werkt naar een begroting toe waarin niet meer gespeculeerd wordt op inkomsten uit transfers of giften.

Februari 2014: Fred van der Hoorn zegt in het voetbalweekblad VI dat hij na het lopende seizoen opstapt als technisch directeur. “Ik werk 24 uur per dag aan de gezondmaking van FC Den Bosch en intern is wel bekend wat ik daarna ga doen. Dat zegt denk ik wel genoeg. Mijn vrouw zegt: 'Fred jongen, er is er maar één op de wereld gekomen om te lijden. Dat is Jezus Christus en niet wij.' Dat is wel een eyeopener geweest voor me," zo zegt Van der Hoorn in de Voetbal International.

Februari 2014: Het water staat FC Den Bosch wederom aan de lippen. „We weten nog niet zeker of we het seizoen af kunnen maken”, aldus Peter Poirters. „Om het einde van de maand te halen, mag er niks meer tegenzitten.”

Maart 2014: Marc Latupeirissa wordt gepresenteerd als nieuwe algemeen directeur.

Juli 2014: Marc Latupeirissa ziet af van zijn benoeming als algemeen directeur. "In de voorbereiding op de nieuwe functie als algemeen directeur ben ik tot de conclusie gekomen dat bestuurlijk uitvoerende taken in de voetballerij niet echt passen bij mij. Als lid van de Raad van Commissarissen hoop ik verder mijn steentje te kunnen bijdragen aan FC Den Bosch", zegt Latupeirissa.

Oktober 2014: Fred van der Hoorn treedt toe tot de technische staf als assistent-trainer. Hij komt terug van zijn eerdere besluit om op te stappen. Hij gaat, als assistent van Ruud Kaiser, de verdedigers begeleiden.

November 2014: Conny Claasen-Meijer en Theo Teelen krijgen een managersfunctie bij FC Den Bosch. Claasen-Meijer wordt manager commerciële zaken, Teelen neemt de algemene zaken onder zijn hoede. Fred van der Hoorn blijkt ineens manager voetbalzaken te zijn.

November 2014: FC Den Bosch presenteert de jaarcijfers. Er is een verlies geleden van 1,3 miljoen euro. De club maakt bekend dat het wordt teruggezet naar categorie 1 van het licentiesysteem.

Januari 2015: Fred van der Hoorn stopt weer als assistent-trainer en gaat terug naar kantoor.

Februari 2015: Ruud Kaiser wordt ontslagen als trainer van FC Den Bosch. Het moment is zeer opmerkelijk; de oefenmeester was nog in dienst toen Jong Ajax – FC Den Bosch werd afgelast. De voorgaande week had FC Den Bosch echter met 0-5 van FC Volendam verloren, op basis waarvan het besluit zou zijn genomen.

Februari 2015: René van Eck wordt, twee dagen na het ontslag van Ruud Kaiser, aangesteld als nieuwe trainer.

Maart 2015: FC Den Bosch wordt weer ingedeeld in categorie 1.

April 2015: Het contract van René van Eck wordt met 1 seizoen verlengd.

Mei 2015: Conny Claasen-Meijer is alweer weg bij FC Den Bosch. Ze neemt een sabbatical.

Juni 2015: Edward van Wonderen wordt gepresenteerd als nieuwe algemeen directeur van FC Den Bosch.

December 2015: FC Den Bosch publiceert de nieuwe jaarcijfers. Er is anderhalve ton winst geboekt. Per november 2016 verwacht de club daarom terug te keren in de ‘veilige’ categorie 2. Na een grote bezuinigingsronde is het de club gelukt om te overleven.

Februari 2016: René van Eck wordt ontslagen als trainer van FC Den Bosch na een bekernederlaag tegen VVSB.

Februari 2016: Vier dagen na het ontslag van René van Eck is de opvolger al bekend. Wiljan Vloet tekent een contract van 2,5 seizoen.

Mei 2016: FC Den Bosch presenteert een nieuwe technische structuur. Een technische commissie moet gaan beslissen over de aan te trekken spelers. Fred van der Hoorn wordt, in plaats van technisch manager, nu Hoofd Scouting. De technische commissie gaat bestaan uit Edward van Wonderen, Fred van der Hoorn, Wiljan Vloet, Marc Latupeirissa en Arnold Scholten.

November 2016: Maarten de Gruyter vertrekt per direct als voorzitter van de Raad van Commissarissen. Jan-Hein Schouten is zijn opvolger. De Gruyter: “Toen ik in september 2013 als voorzitter aantrad, bevond de club zich op meerdere fronten in onrustig vaarwater. In bestuurlijk, organisatorisch en financieel opzicht staat FC Den Bosch inmiddels een stuk steviger op de rails en heeft de club de weg naar boven verder ingezet. Voor mij is het daarom nu het juiste moment om met een goed gevoel mijn positie over te dragen. Ik blijf de club vanzelfsprekend op betrokken wijze volgen en als sponsor met veel plezier een warm hart toedragen.”

November 2016: Edward van Wonderen vertrekt per direct als algemeen directeur. "FC Den Bosch wil de komende periode nieuwe stappen zetten in de verdere gezondmaking van de club. Er is de afgelopen tijd progressie geboekt, maar er dienen met het oog op de toekomst nog stappen te worden gezet om de positief ingeslagen weg een goed vervolg te kunnen geven," zo luidt de officiële verklaring.

Bron: FCDBFans.nl