FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Column: God zegene de greep

Column: God zegene de greep

24 november 2016 om 21:06

Supporters zijn de grootste opportunisten die er bestaan. Bij drie overwinningen is hun team onverslaanbaar en worden ze kampioen, na drie nederlagen kan hetzelfde team er ineens helemaal niets meer van.

Tenminste, ik heb altijd gemeend dat supporters de grootste opportunisten zijn. Want bij FC Den Bosch kunnen de beleidsbepalers er ook wat van. De afgelopen jaren was er meer gekonkel op de burelen dan dat er sportieve prestaties werden geleverd. Het Bossche schip zonder stuurman vaart alle kanten op en de communicatie daaromtrent is ronduit slecht. Vaak werden supporters met een kluitje in het riet gestuurd met halve waarheden of leugens, zeker als het gaat over de financiƫn en de organisatiestructuur.

Neem nu het meest recente persbericht over het vertrek van Edward van Wonderen bij FC Den Bosch. In het kader van de financiƫle sanering kan FC Den Bosch zich geen dure directeur veroorloven. Klein detail: Edward van Wonderen stond op de loonlijst van Schouten en Nelissen. En al zou Van Wonderen op de Bossche loonlijst hebben gestaan, dan was dat altijd begroot voor het gehele seizoen. Geen enkele reden dus om per direct afscheid van elkaar te nemen, wat erop duidt dat er veel meer aan de hand is.

Ook het plotselinge vertrek van Maarten de Gruyter roept vragen op. Het is zeer ongebruikelijk dat een dergelijke functie 'per direct' wordt neergelegd en dat de opvolger binnen een week de directeur eruit werkt. In het verleden betekende dit bijna altijd dat er weer een vrachtwagen met lijken uit een kast kwam vallen en met de recente categorie-indeling voor de boeg zou me dat ook zeker niet verbazen. Het vertrouwen in de organisatie is, na al die jaren van negatieve verrassingen, wel tot een nulpunt gezakt.

De drie-jaren plannen van Peter Bijvelds, de 8-5-3 van Edward van Wonderen, de extra ton spelersbudget van Fred van der Hoorn, Marc Latupeirissa die directeur werd en toch weer niet, het is zomaar een greep uit de vele plannen bij FC Den Bosch die tot niets hebben geleid. Van twee directeuren, naar 1 directeur, naar geen directeur; een hands-on RvC, een technische commissie, twee managers of drie managers; er lijkt geen enkele sprake van een consistent beleid bij FC Den Bosch.

De sportieve prestaties zijn al jaren kut en er lijkt weinig reden om aan te nemen dat dat de komende jaren gaat veranderen. Het woord 'langetermijnvisie' staat niet in het Bossche woordenboek; met zoveel functiewisselingen op kantoor is dat ook helemaal niet vreemd. Het adagium van FC Den Bosch is zo langzamerhand: we doen maar wat, in de hoop dat het beter gaat, God zegene de greep. Op die manier wordt het natuurlijk nooit iets.

Bron: FCDBFans.nl / Column