
'Code of conduct' voor spelers FC Den Bosch
7 december 2016 om 16:47
FC Den Bosch wil contractueel laten vastleggen dat schade die door spelers aan de club wordt berokkend, kan worden verhaald. Dat moet in een gedragscode gebeuren.
Bij dopinggebruik volgt een maximumboete van 50.000 euro, bij matchfixing 100.000 euro en bij recidive matchfixing maar liefst twee ton. Huisadvocaat Danny Snijders reageert in het Brabants Dagblad: "Het is de enige manier waarop clubs eventuele schade van matchfixing kunnen verhalen. Nu is daar nog niets voor geregeld. Als clubs nu schade ondervinden van matchfixing is die niet te verhalen op de betrokken speler, omdat er geen manier is om de hoogte van de schade vast te stellen. Een speler wegsturen is ook geen optie, omdat hij dan ergens anders aan de slag gaat terwijl de club naar zijn centen kan fluiten. Hiermee wordt voor iedereen duidelijk welke boetes er op bepaalde overtredingen staan. Den Bosch is de eerste club in Nederland met deze gedragscode."
Spelersvakbond VVCS is niet te spreken over het voornemen van FC Den Bosch. "Ik zou als speler wel twee keer nadenken voordat ik mijn handtekening zet onder een document met zulke hoge boetes. Die hele code is nergens voor nodig. Veel zaken over doping en matchfixing zijn al geregeld in de cao én in de arbeidscontracten van de spelers," aldus Danny Hesp, voorzitter van de VVCS, tegenover het Brabants Dagblad. Snijders reageert op QuoteNet: "Om die reactie moest ik een beetje lachen. Het is stemmingmakerij, en ik vraag me af of Danny Hesp het juridisch wel begrijpt. Deze zaken zijn juist níet geregeld; er waren geen kwantificaties voor boetes. Bovendien is de spelersraad van Den Bosch al akkoord. Ik zie het zo: normaal loopt Den Bosch voorop in - met name financiële - negativiteit, nu is het juist andersom!"
Bron: FCDBFans.nl / Brabants Dagblad / QuoteNet