FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Vloet: 'Eigen identiteit creëren'

Vloet: 'Eigen identiteit creëren'

7 januari 2017 om 15:40

De voorbereiding op de tweede helft van de competitie is inmiddels in volle gang. Met een klinkende 4-0 uitoverwinning tegen Fortuna Sittard luidde de Bossche club de winterstop in.

Op de officiële website (interview met Jari Hermans) blikt trainer/coach Wiljan Vloet terug en vooruit. Wat mogen we tijdens de resterende seizoenhelft nog verwachten en hoe kijkt hij halfweg terug op seizoen 2016-2017?

Met een puntentotaal van 25 bezet FC Den Bosch momenteel de dertiende plaats op de ranglijst. “Hoe ik terug kijk op de eerste seizoenhelft? Op twee manieren: puur kijkend naar uiterlijk vertoon en wat betreft het aantal punten et cetera, wil je natuurlijk altijd meer en hoger op”, zo legt Vloet uit. Wat betreft het aantal punten had het ook beter gekund vindt de Bossche oefenmeester. Als hij op ‘manier twee’ kijkt naar de eerste helft van het seizoen, is hij een stuk positiever. “Qua teamontwikkeling zijn er grote stappen gezet. Daar kijk ik zelf vooral naar en naar het totale proces, dat is het belangrijkste voor mij. Maar dat kan ik niet naar buiten toe verkopen. De fans willen resultaat zien, en terecht!”

Grote stappen, zo omschrijft de 54-jarige trainer van FC Den Bosch de vooruitgang die zijn ploeg de eerste helft van het seizoen boekte. “Teamontwikkeling gaat natuurlijk ook over de speelstijl. We wilden van achteruit naar voren spelen en dat gepaard laten gaan met veel beweging. Dat gaat steeds beter. Zo ook het verdedigende werk en het scorend vermogen.”

Na een stroeve start aan het begin van het seizoen – met twintig goals tegen in zeven wedstrijden – wist FC Den Bosch toch met een prima resultaat te eindigen. Na een ruime uitzege in Sittard ging de selectie met winterstop. “De spelers hebben twee weken vrij gehad. Wel hebben we ze een huiswerkprogramma meegegeven om het fysieke aspect op orde te houden”, legt Vloet uit. Ook hebben ze een film gekregen waarop ons uiteindelijke doel te zien is.” Dit doel heeft de coach helder voor zich.

Wiljan Vloet wil met de club uit ’s-Hertogenbosch een speelstijl ontwikkelen die kenmerkend moet worden voor FC Den Bosch. Een eigen identiteit. “Mensen moeten ons herkennen aan de manier van spelen”, benadrukt hij. In een voetbaltechnisch plan dat Vloet schreef, komt onder andere zijn doel voor de club aan bod. “Ik zie het plan als een rode draad door de club.” Een herkenbare speelstijl, een regionaal getint elftal, maar ook een eigen jeugdopleiding ziet hij als cruciale onderdelen. “Vanaf de jeugd moeten we starten om talentvolle spelers ‘gewoon’ te maken met vaste rituelen die bij het eerste elftal horen. Zaken als het terugkijken van wedstrijdbeelden en sportvoeding, daar moet al vanaf de jeugd aan gewend worden. Alleen wanneer er genoeg jeugd doorstroomt met eens vast basisniveau, kan er een stevig fundament ontstaan dat niet meer door de ondergrens zakt. Het uiteindelijke doel is structureel meedraaien in de top van de eerste divisie. Dat is waar FC Den Bosch minimaal thuishoort.”

Met dit proces wil Vloet een duurzaam beleid neerzetten binnen de club. “Zo’n project is nooit af. Je wil altijd hoger op. Wat betreft de speelstijl zitten we nu op zeventig procent, maar die laatste dertig gaan altijd heel erg langzaam. Verder heb ik gevraagd om me de tijd te geven en dan gaan we hier iets langdurigs neerzetten, waar we jaren mee vooruit kunnen. Dat vertrouwen wordt me gegund.”

In de tweede helft van het seizoen wil Vloet doorgaan op de weg die de club is ingeslagen. “We willen deze lijn doortrekken. We hoeven weinig te veranderen en dat is prettig.” Wel hebben er enkele veranderingen in de selectie plaatsgevonden. Tijdens de winterstop hebben Arda Havar (Kastamonuspor, Turkije) en Daan Disveld (sv TEC) de club verlaten. “Dit gaan we opvangen met eigen jeugd”, is Vloet helder. “Waarschijnlijk halen we niemand van buitenaf. We willen ook de jeugd en ons beleid een kans geven. De recente doorstroom van Mats Deijl is hier een voorbeeld van. Daarnaast is Alessio Carlone weer terug van zijn blessure. Alessio is niet helemaal vergelijkbaar met Arda maar kan hem wel gedeeltelijk opvangen.” Doordat Alessio Carlone weer volledig is hersteld, zijn op dit moment Brandon Robinson en Romero Regales nog de enigen in de ziekenboeg. “Brandon heeft een breukje in zijn enkel en Romero is op de weg terug, maar dat is een langdurig proces.”

Voor de winterstop vonden er enkele veranderingen plaats binnen de club. Zowel op bestuurlijk niveau als binnen de organisatie zijn mensen van positie gewisseld of hebben de club verlaten. Door deze wisselingen is trainer/coach Vloet tijdelijk aanspreekpunt geworden voor vrijwel alle voetbaltechnische zaken. “Ik ben nu, buiten aanspreekpunt voor de selectie, ook aanspreekpunt voor scouting en jeugd. Die taken lagen voorheen bij de algemeen directeur, maar worden nu voorlopig door mij overgenomen.”

Dat Vloet momenteel aanspreekpunt is voor nagenoeg alle voetbaltechnische zaken, komt hem van buitenaf weleens op kritiek te staan. Het etiket ‘alleenheerser’ krijgt hij dan opgeplakt. “Ik ben nog nooit alleenheerser geweest en wil dat ook absoluut niet zijn”, legt hij uit. “Ik wil dat deze taken straks gedragen worden door andere mensen binnen de club. Ik wil niet voor alles de verantwoordelijkheid nemen. Doe je dat wel, dan kost je dat op een bepaald moment de kop. Je bent dan de kop van jut. Ik vind het daarnaast belangrijk dat mijn ideeën op voetbaltechnisch vlak breed gedragen worden.” Vloet is dan ook blij dat Jan Gösgens toetreedt tot de Raad van Commissarissen. “Voetbalverstand is altijd welkom, dat praat makkelijk. De eerste kennismaking tussen ons is dan ook al geweest.”

Als een ultiem doel voor de rest van dit seizoen zou Vloet deelname aan de nacompetitie prachtig vinden. “Voor iedereen binnen en buiten FC Den Bosch is het belangrijk om de Jupiler Play-Offs te halen. Een ticket daarvoor zou dus heel mooi zijn voor de club.”

Bron: FC Den Bosch.nl