FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Oprichting comité Red Volkstheater aan de Vliert

Oprichting comité Red Volkstheater aan de Vliert

1 februari 2018 om 18:10

Op maandagvond 29 januari vond in Stadion De Vliert de oprichting plaats van genoemd comité. Waarom?: FC Den Bosch, de betaald voetbalorganisatie van de gemeente ’s-Hertogenbosch, verkeert in grote problemen.

De sluiting van de Oosttribune of M-side is onmiskenbaar een katalysator voor de ernstige situatie waarin de club nu verkeert, financieel, organisatorisch en relationeel. Zo is de relatie tussen club(leiding) en een belangrijk deel van de trouwe supporters ernstig verstoord geraakt. De club is door de KNVB in categorie I geplaatst, waarmee FC Den Bosch in financieel opzicht een zorgenkind is.

Geen ‘stad van oma’
Het is een kwestie van ‘to be or not to be’. Een stad zonder betaald voetbalclub verliest aan imago. Het beeld van ‘de stad van oma’, een slaapstad wordt er door versterkt. Voorbeelden: Apeldoorn en Amersfoort. Van de grotere steden in Nederland hebben bijvoorbeeld alleen Apeldoorn, Amersfoort, Haarlem en Zaanstad geen club in het betaald voetbal. Behoed 's-Hertogenbosch voor dit rijtje. Aldus de intentie van het comité dat gesteund wordt door oud-spelers, vrijwilligers, supporters en oud-bestuurders. Onder hen oud-voorzitter Frans Suijkerbuijk, een van de oprichters van FC Den Bosch en Jan Schouten, voorzitter tussen 1995 en 1999.

Waar de naam van het comité vandaan komt? Frans van Gaal, een van de initiatiefnemers hierover: ‘FC Den Bosch speelt al jaren in het Volkstheater aan de Vliert. En daar wordt heel anders mee omgegaan dan met het Theater aan de Parade’. Henk Mees schreef op zaterdag 26 januari in het Brabants Dagblad: ‘Aan de Parade stond destijds
nog het Casino, het culturele stadion van de stad. Inmiddels zijn al vele miljoenen gestoken in een nieuwe, derde theaterversie. Een Volkstheater is het alleen bij de Bossche revue, het Kwèkfestijn en met carnaval’.

Vet probleem
Het comité Red het Volkstheater aan de Vliert luidt de noodklok en wil het betaald voetbal voor de gemeente ’s-Hertogenbosch behouden. Voorlopig richt het comité zich op een snelle oplossing van de acute accommodatieproblemen van FC Den Bosch. De club moest zomaar even een nieuwe plek zoeken voor circa 550 seizoenkaarthouders, die voor een flink deel de luidruchtige harde kern vormen. Als vee werden ze verdreven, intussen al twee keer. Dat leidt tot heftig, luidkeels ongenoegen en inmiddels tientallen opzeggingen.
De M-side moet snel weer open. ‘En dan praten we over enkele weken. Je merkt ook aan de spelers dat het speelt. Die lege tribunes temperen de spelvreugde. Trouwens, als FC Den Bosch de nacompetitie haalt heeft de club een vet probleem. Waar moet je naar toe met de toeloop aan supporters?’, stelt Frans van Gaal.

Frank Rijnierse vult aan: ‘Wij doen ons werk NAAST FC Den Bosch, om zo de problematiek van FC Den Bosch nog nadrukkelijker onder de publieke aandacht te brengen. Wij roepen gemeente én FC-leiding op om zo snel mogelijk om de tafel te gaan zitten om de M-side of tenminste een deel daarvan te heropenen. Als lege tribune is het geen gezicht en verloedert ze in rap tempo. Daklozen hebben de tribune al ontdekt’.

Politiek en FC
We citeren uit de column van Henk Mees: ‘Vanuit het stadhuis blijft het nu stil. Het stadion is eigendom van de BIM, de vastgoed bv waarvan de gemeente 99,9 procent van de aandelen bezit. Fatsoenlijk onderhoud is er nauwelijks gepleegd. Is het dan verwonderlijk dat gebruikers zich in zo'n verloederde omgeving ernaar gedragen? Als vee op een vee-tribune’. John Wolfs, mede-initiatiefnemer en FC-supporter weet het: ‘Ik ben het niet gauw eens met Henk Mees, maar hier heeft ie helemaal gelijk. Maar de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Dan zijn er genoeg forumavonden en debatten. Daar zullen we aanwezig zijn. We gaan ook een debat organiseren. Als je zo een volkstheater behandelt, is er zelfs sprake van maatschappelijk onrecht. Het Brabants Dagblad onthulde onlangs een rapport over de gesloten tribune. Conclusie: de tribune kan met enkele bouwkundige aanpassingen op het gebied van veiligheid nog best een tijdje mee’.

Aanwezig was ook Guus Paanakker, oud-wethouder. Hij benadrukt dat FC Den Bosch ook actieve en blijvende communicatie moet organiseren met de gemeente: ‘Kijk, Flikflak krijgt zo 150.000 euro om een tekort te dekken. En… je kunt jaloers zijn op de hockeyclub, maar ze organiseren hun lobby goed’. Het comité wil de toekomst van de club tot onderwerp van het publieke debat maken. Roger Schouwenaar: oud-FC-speler en voorzitter van de FC Den Bosch foundation, tevens lid van het comité: ‘We willen ook steun verwerven voor de club bij de inwoners binnen de gemeente ’sHertogenbosch, politiek, bestuur en andere beleidsmakers en beslissers’.

Het voorlopig bestuur van het comité bestaat uit: Frans van Gaal, Frank Rijnierse, Roger Schouwenaar, Geert Kastelijn, John Wolfs.

Bron: Persverklaring