FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
FC in problemen: hoe reageert de stad?

FC in problemen: hoe reageert de stad?

28 februari 2018 om 10:10

FC Den Bosch zit in de problemen. Hoe nu verder? Frans van Gaal maakte namens 073magazine een rondje en peilde de stemming binnen de politiek. Heeft betaald voetbal nog toekomst in 's-Hertogenbosch?

FC Den Bosch verkeert in zwaar weer, heel zwaar weer. Als enige club in Nederland is FC Den Bosch terug in categorie I, zorgenkindje van het betaalde voetbal, met een tekort van 900.000 euro. En of dat nog niet genoeg is, de club heeft ook een aanzienlijk relatieprobleem met een belangrijk deel van de supporters. En ook met de stad ‘lijkt de verkering weer even uit’.

Jan Schouten, voorzitter tussen 1995 en 1999, gebruikte deze metafoor om de relatie tussen FC Den Bosch en de stad te duiden. Soms is de verkering aan, maar ook regelmatig is ie uit. John Dielissen is tussen 2011 en 2014 de grote regelaar van de ‘Season Kick-Off’. Hij bundelde de krachten binnen de supporters, scharrelde de middelen bij elkaar en wist de juiste wegen te vinden om iedereen tot medewerking te bewegen.

Het scenario was steeds even simpel als kleurrijk. Op de eerste trainingsdag werd de nieuwe selectie het Bossche Broek ingestuurd voor een loopje dat eindigde onder knallend vuurwerk op de Zuidwal. Daarna wachtte de Sint-Jan. In een zee van blauwwitte shirts staken pastoor Chris van Beurden en pastoor Patrick Kuis inspirerende preekjes af, gewijd met veel humor, waarna de spelers de zegen kregen en zo was er weer frisse hoop op een nieuw succesvol seizoen. Indrukwekkend was dat, die volle Sint-Jan, met een soort openingsmis.

Spijtoptanten
Vandaag is dit een en al nostalgie, een idylle bijna. De sluiting van de M-side in juli 2017 bracht de clubleiding in spagaat. Wat moest ze met de 500 supporters van de M-side? Eerst belandden ze op de eretribune, achter de dugout van de tegenstander. Dat was de kat op het spek binden. Je kon wachten op problemen. En die waren er na afloop van de wedstrijd FC Den Bosch – Fortuna Sittard. Enkele supporters sprongen over het hek nadat spelers van Fortuna hadden geprovoceerd. Een nieuwe verplaatsing volgde, ditmaal naar de familietribune, ook al niet meteen succesvol. Inmiddels lijkt de rust wat teruggekeerd. Maar wat blijft, zijn de vele spijtoptanten onder de supporters. Om met Jan Schouten te spreken, de verkering is duidelijk uit.

‘Mea culpa’
Toen in juli de M-side – na het zoveelste incident – werd gesloten was er geen enkel tegengeluid in de politiek. Frans van Valkenburg (Bosch Belang), zegt hierover. ‘Mea culpa, we hadden alerter moeten zijn. Die plotselinge sluiting van de M-side was ondoordacht. En nu?… onmiddellijk open, met enkele aanpassingen voor de veiligheid. En daarna hard werken aan een nieuw en aangepast stadion. De gemeente moet de BIM onder druk zetten’.

Bram van Boven van de SP stelt: ‘FC Den Bosch heeft zelf natuurlijk de verantwoordelijkheid om het veiligheidsvraagstuk op te lossen. Daarom, de raddraaiers ook echt aanpakken. Dan kan die M-side of Oosttribune ook weer open. Want, ja dat is blijkbaar een groot probleem’.

Interne strubbelingen
André Rotman van de VVD nuanceert. ‘Ik zie het gedoe met de M-side in de allereerste plaats als interne strubbelingen. En daar moeten we ons niet mee bemoeien. Doen we met een bedrijf ook niet. FC Den Bosch is niet meer en minder dan een sportieve ondernemer, natuurlijk met een maatschappelijk impact. Maar dan nog, de rol van de gemeente moet beperkt blijven. Ze moet faciliteren, niet meer en niet minder’.

Patrick Leenders van Groenlinks zegt: ‘Wij hadden volledig begrip voor de sluiting van de M-side. Het leek ons op dat moment een weloverwogen besluit. We vonden het verhaal van het College heel geloofwaardig en daar is nu weinig aan veranderd’.
Marianne van der Sloot van het CDA vult aan: ‘De sluiting van de M-side? Het was deze zomer een afgewogen beslissing. Daar sta ik nog steeds achter. Veiligheid staat voorop, ook als we nu heropening moeten heroverwegen. Stel, er gebeurt weer iets, je moet er niet aan denken. Het moet sowieso in goed overleg tussen supporters en FC Den Bosch. Daar moet toch uit te komen zijn’.

‘Diep vallen’… of
Hier en daar wordt al rekening gehouden met een stad zonder betaald voetbal. Frans van Valkenburg: ‘Zonder betaald voetbal val je diep als stad. Kijk naar Roosendaal, Wageningen, Apeldoorn, Amersfoort’. Marianne van der Sloot van het CDA stelt: ‘Er valt een gat in het hart van de stad als dit weg mocht vallen. Daarom hebben we in 2011 de nieuwe structuur (NV) voor de club ook van harte ondersteund en zelfs mede bedacht onder leiding van wethouder Huib van Olden. Bram van Boven (SP): ‘Betaald voetbal is belangrijk voor de stad. Als daar gemeentelijke steun voor nodig is, dan moet die er komen, onder voorwaarden. Patrick Leenders relativeert: ‘Betaald voetbal kan van toegevoegde waarde zijn voor de stad, met name als boegbeeld voor de breedtesport. Maar de afgelopen jaren was dat natuurlijk niet het geval. Het ging wel zo slecht dat je je af kunt vragen: levert de club zo een bijdrage aan het sportieve imago van de stad? Rotman (VVD) voegt toe: ‘Geen betaald voetbal meer in ’s-Hertogenbosch. Da’s dan jammer, heel spijtig, maar of de stad er onder zal lijden, ik vraag het mij af’.

Bron: 073magazine / Frans van Gaal