FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Verslag vragenuurtje 19 april

Verslag vragenuurtje 19 april

20 april 2018 om 10:14

Gisterenavond vond in Stadion de Vliert weer een vragenuurtje plaats. Zo'n 30 supporters waren aanwezig en stelden uiteenlopende vragen aan Jan-Hein Schouten en Paul van der Kraan.

Het seizoen van Jan-Hein Schouten
Aan Schouten werd gevraagd waarom hij de afgelopen periode zo weinig van zich had laten horen. Daarop legde Schouten uit hoe zijn seizoen eruit heeft gezien. "8 november werd ik door Maarten de Gruyter gevraagd om hem op te volgen. Toen ben ik ervoor gaan staan. Ik heb toen een aantal besluiten genomen; besluiten waar ik nog steeds achter sta, ondanks de pijn die we daar van voelen. Dan wil je op een zeker moment gaan bouwen. Maar dan ga je eens kijken wat je eigenlijk in huis hebt. We hadden te maken met een club die technisch failliet was, dat wil zeggen, er stond weinig toekomst op het veld. Ik vind dat je als voetbalclub geld moet verdienen op het veld. We hebben de jeugd binnenboord getrokken, maar dat betekende per saldo min 3,5 ton in de exploitatie. Daarnaast hadden we nog een moreel verhaal. Als we aan sponsoren vroegen of ze nog even een gaatje konden dichten, zeiden ze 'je bent de zoveelste al'. Dus economisch kwamen we tekort, technisch kwamen we tekort en moreel kwamen we tekort."

Financiële situatie
Schouten lichtte ook toe het toch kan dat FC Den Bosch telkens weer in de schulden terecht komt. "Het komt er gewoon eigenlijk op neer dat een club als FC Den Bosch z'n eigen broek al 20 jaar niet op kan houden. Maar zo lang je je rekeningen kunt betalen, of je schuldeisers kunt managen, is er niks aan de hand. Dat is al zo sinds Hans Brus." Van der Kraan vult aan: "Ten opzichte van 20 jaar geleden is er ongeveer een miljoen bijgekomen. Maar structureel komen we tekort. Dan zijn er weer periodes dat we enorm gaan bezuinigen. Maar als je enorm gaat bezuinigen, gaat het voetbal weer omlaag. Dan creëer je weer een probleem, omdat er dan weer minder toeschouwers komen. Eens in de zoveel tijd komen er dan weer mensen die gaan investeren in voetballen. Dan blijkt het achteraf toch tegen te vallen met de extra sponsoren en het extra publiek, dus het is heel lastig."

Tribunesluiting
Over de sluiting van de tribune vertelt Schouten als volgt. "We hebben op 5 mei de wedstrijd tegen Dordrecht, die ging voor ons nergens over. Maar wij zitten in de hoek waar de klappen vallen. Den Bosch staat er niet zo heel erg goed op. Dan komt die sfeeractie en op dat moment (dat de fakkel op het veld werd gegooid, red.) sta ik contractverlenging te regelen met een hele belangrijke sponsor. En waar het mij om gaat is: we zeggen allemaal 'ons FC Den Bosch', maar als er iets gebeurt, heeft niemand het gedaan. Op 7 mei krijg ik een telefoontje van Ton Rombouts, ik moet mij melden op 8 mei. Op 8 mei vraagt Rombouts aan mij: heb jij het gevoel dat die club in de hand hebt? Antwoord is nee. Hij zegt: ik ga het supportershome sluiten. Rombouts zei: jouw voorganger heeft het geprobeerd, en de voorganger van jouw voorganger heeft het geprobeerd. Jullie kunnen niet handhaven. De stekker gaat er uit."

Schouten vervolgt. "Het afgelopen jaar hebben we weggegooid. Gelukkig werd er in de eerste seizoenshelft nog goed gevoetbald. Maar iedereen was ontevreden, want Pietje zat niet daar en Jantje zat niet daar. En ik vond dat vervelend, want wij hebben er als club nooit voor gekozen en geen invloed op gehad. Vervolgens hebben we mensen de keuze gegeven om op de kopse kant te gaan zitten of op de eretribune. Dan spelen we in december een wedstrijd tegen Fortuna. Ineens staat er een supporter op het veld, en hij is van niemand. Niemand kende hem. Waarom heb je (de supporters, red.) z'n knie niet gebroken? Hij is geholpen bij het weglopen. Ik vind dat wij moeten zorgen voor onze dochter."

Ook blijft Schouten, na heropening van de Oosttribune, zich inzetten voor een nieuwe tribune aan de lange zijde. "Nu komen er wat lapmiddelen, maar uiteindelijk zijn we bezig met het grotere verhaal. We kunnen allemaal heel veel mopperen op de BIM en de gemeente, maar dat is heel erg onterecht. Al deze partijen zijn heel erg bereid om FC Den Bosch een duurzaam stadion te geven. Zonder dat stadion is er geen toekomst, en dat weet de gemeente ook."

Ongeregeldheden
Daarna ging de discussie over de problemen in en rond het stadion, en hoe die te voorkomen. Van der Kraan vertelde dat er voor de Oosttribune waarschijnlijk een verkoopregeling komt waarbij alleen seizoenkaarthouders op de tribune kunnen plaatsnemen. Schouten vult aan dat hij het onbegrijpelijk vindt dat er niet wordt ingegrepen als er ongeregeldheden zijn. "Er is ontzettend veel versnipperdheid rondom de club. Ik zou het enorm toejuichen als er een aantal personen (parafrase, red.) opstaan die zeggen: dit is wel goed, dit is niet goed."

Verkoop en sportief nieuws
Ook ging Schouten in op de mogelijke verkoop van FC Den Bosch. "Binnen 5 jaar is deze club verkocht. Het komt er gewoon op neer dat we geen verdienmodel hebben. FC Den Bosch is veel te mooi om het op deze manier te doen. Is FC Den Bosch al verkocht? Nee. Zijn er gesprekken? Ja." Ook op sportief vlak was er nog wel wat nieuws. Schouten: "Wat we sportief mogen verwachten? Vind ik heel lastig. Op een zeker moment leek het ons wel leuk om een verloren zoon binnen te halen, Danny Verbeek. En we hadden nog een spits nodig, ook wel belangrijk. En uiteindelijk loopt het seizoen heel anders. Wij hebben de beste wedstrijd gespeeld tegen Volendam-thuis. Weet je wie er in stonden? Jens van Son niet, Dennis Kaars niet, Danny Verbeek niet." Ook zal Ben Santermans niet meer terugkomen in De Vliert. "Zijn contract hebben we afgekocht," aldus Paul van der Kraan.

Bron: FCDBFans.nl