FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Kris Mampaey: 'Wij wonnen ook slechte duels'

Kris Mampaey: 'Wij wonnen ook slechte duels'

5 januari 2019 om 20:33

In 2001 promoveerde FC Den Bosch opnieuw naar de Eredivisie. De opvolger van de vertrokken Maikel Aerts kwam van FC Antwerp uit de Belgische Eerste Klasse. Hij bracht niet alleen ervaring in de UEFA-cup met zich mee maar had ook Champions League gespeeld bij Willem II. Zijn naam: Kris Mampaey. In de rubriek ‘Hoe is het nu met’ spraken wij met de sympathieke doelman bij hem thuis in het Vlaamse Kontich, onder de rook van Antwerpen.

Feiten:
Naam: Kris Mampaey
Seizoen(en): 4 (2001-2005)
Positie: doelman
Leeftijd: 48
Huidig beroep: onderhoudsmonteur/ eigenaar keepersschool / jeugdcoach Kontich F.C.

Het leven nu
Kris Mampaey ontvangt ons in zijn eigen huis, wanneer we de hal in lopen zien we als eerste een ingelijst shirt van Michel Preud'homme hangen. Dat droeg hij in een UEFA-cup wedstrijd tussen Lierse SK en Benfica. Mampaey wist dat shirt te bemachtigen door zijn shirt als doelman van Lierse te ruilen met dat van de topkeeper uit België. Mampaey woont in een redelijk nieuwe woonwijk op de hoek van de straat met zijn vrouw, stiefzoon, dochter en twee honden. Zijn 13-jarige dochter werd in zijn laatste contractjaar bij FC Den Bosch geboren en timmert aan de weg als danseres. Zij heeft het leven als profvoetballer van haar vader niet bewust meegemaakt maar is er wel erg trots op. Mampaey werkt nu als technisch onderhoudsmonteur en traint de onder 17 ploeg van de plaatselijke Kontich F.C. Ook heeft hij samen met een andere oud-doelman een keepersschool (Clean Sheet) opgericht waarbij ze keepers tussen de 8 en 18 jaar trainen en begeleiden.

Mampaey bij FC
Het eerste seizoen (2001-2002) genoot Mampaey het volledige vertrouwen van toenmalig coach Wiljan Vloet. Ondanks een puntenaantal van 33 degradeerde FC via de nacompetitie.
Het seizoen hierna speelde Den Bosch in de Eerste Divisie, Mampaey startte dat jaar als eerste doelman maar na de winterstop gaf trainer Gert Kruys de voorkeur aan Martijn van Strien. In maart van 2003 zou Mampaey zich een half jaar op huurbasis bij de selectie van AZ voegen. In het seizoen 2003-2004 was Mampaey nog altijd tweede keus achter Van Strien. In het voorjaar mocht Mampaey echter weer opdraven als eerste doelman waardoor hij ook de kampioenswedstrijd tegen B.V. Veendam mocht spelen. Het laatste seizoen bij FC Den Bosch was wederom in de Eredivisie. Toenmalig coach Henk Wisman koos in eerste instantie ook voor Van Strien maar na speelronde 23 kreeg Mampaey zijn plek wederom terug. Uiteindelijk sloot de Belg de roerige periode bij Den Bosch af met een laatste plaats en rechtstreekse degradatie naar de Eerste Divisie.

Mooiste herinnering
Mampaey koestert nog altijd warme herinneringen aan FC Den Bosch. Meteen in het begin van het gesprek vertelt Mampaey dat hij de supporters nog steeds een warm hart toedraagt: “Den Bosch had altijd een ambiance waardoor we eigenlijk met 12 man speelden, fantastische supporters. Zo heb ik nog steeds contact met Hein (Schoones red.), een boegbeeld van alle supporters bij Den Bosch.”
Het mooiste vindt Mampaey de herinnering aan het kampioenschap in 2003-2004. “De laatste wedstrijd tegen Veendam stonden we eerst achter, maar we wonnen hem in de laatste fase nog. We moesten toen nog een minuut of zeven wachten op de uitslag bij Helmond Sport - Excelsior. Ze (Excelsior red.) maakten nog gelijk op het einde. Op doelsaldo werden we kampioen.”
Het seizoen was Mampaey dus gestart als tweede keeper. Aanvankelijk mocht hij vertrekken maar hij ging tegen het advies van Fred van de Hoorn in en bleef. Martin van Geel van AZ had ook aangegeven dat hij kon blijven bij AZ. “Ik koos ervoor om te blijven bij Den Bosch, dat had ook te maken met de reisafstand. Mijn relatie met Gert Kruys was vanaf het begin ook niet op en top. Een toptrainer maar hij had soms wel twee persoonlijkheden. Als coach was hij nadrukkelijk aanwezig en soms hadden we wel discussies, maar uiteindelijk wonnen we het kampioenschap. Dus dan doe je het goed.”

Trainers
Ondanks een moeizame start in de relatie vind Mampaey Gert Kruys de beste trainer die hij bij Den Bosch heeft gehad. “Gert is een speciale man, we hadden een beetje een haat-liefde verhouding, maar hij heeft wel het kampioenschap behaald. Hij wist de spelersgroep op en top te motiveren.” Met Henk Wisman had hij ook niet echt een klik: “Hij was een introverte en rustige man. Ik denk te rustig voor deze club.” Mede hierdoor was de motivatie in het team volgens Mampaey dat jaar een stuk minder dan in de jaren daarvoor. Over Vloet had hij nog een anekdote: “Ik weet nog dat Vloet zijn achillespees had afgescheurd en dat hij op krukken de training leidde. Hij stond daardoor gelukkig ver weg want hij kon ook heel hard roepen.” Vloet krijgt wel het respect van Mampaey, het elftal volgde zijn visie en daardoor werd er dat jaar goed gepresteerd.

FC Den Bosch van toen
“Ik spreek eigenlijk alleen Bart van den Eede nog. Hij runt een golfclub in Beveren. Ook met Peter Uneken had ik altijd heel goed contact. Ik ging toen verder goed om met Rick Plum, Patrick Deckers en Patrick Peelen.” aldus Mampaey. Verder had hij voor Uneken nog andere lovende woorden: “Ik vind Peter Uneken echt één van de meest onderschatte verdedigers van Nederland in die tijd. Ik snap niet dat hij niet werd opgepikt door een grotere club. Ik denk dat hij makkelijk in de subtop had meegekund.”

FC Den Bosch van nu
Mampaey volgt, net als al zijn clubs, FC Den Bosch nog op de voet en ziet parallellen met de kampioensploeg van 2003-2004: “Wij hadden in ons kampioensjaar een hele goede spelersgroep. De groep is hecht bij elkaar en dan maak je ook resultaten. Het moet ook klikken onderling en de trainer moet er niet te dicht bij staan, maar ook niet te ver af. Het vertrouwen in elkaar is ook belangrijk. Wij hadden Stefan (Jansen red.) en wisten dat wanneer we op achterstand kwamen dat Stefan toch wel zou scoren. Het is belangrijk om niet in paniek te raken bij een achterstand. Het kennen en het waarderen van de kwaliteiten van de je teamgenoten is heel belangrijk. Ik denk dat je dat ook nu terugziet. Slechte wedstrijden winnen is heel belangrijk en dat gebeurt nu ook.” Als slotwoord richt hij zich nog tot de supporters: “Ik hoop de de spelers van nu net zo op de steun van supporters kunnen rekenen als wij toen. Dan komt het vast goed.”


Bron: FCDBFans.nl