FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Derby is vaak een prooi voor FC Den Bosch

Derby is vaak een prooi voor FC Den Bosch

16 januari 2019 om 19:06

Vrijdag staat de derby tegen TOP Oss op het programma. Uit de onderlinge resultaten blijkt dat FC Den Bosch vaak als winnaar van het veld stapt in de eigen Vliert.

Van alle 22 competitie ontmoetingen in de Vliert won FC er 14, het werd 5 keer gelijk en TOP Oss pakte 4 keer de volle buit. Er wordt in de derby door de thuisploeg ook meer gescoord. Het doelsaldo is 41 doelpunten voor en 25 tegen. Dat komt voor FC Den Bosch neer op bijna 2 (1,86) doelpunten per wedstrijd.

De grootste thuisoverwinning op TOP Oss stamt uit het seizoen 2005-2006. Het jaar nadat FC Den Bosch degradeerde uit de Eredivisie wonnen de Bosschenaren met 4-0 van de rivalen uit Oss. Berry Powel nam de gehele doelpuntenproductie voor zijn rekening en werd later ook topscorer van de Eerste Divisie met 19 doelpunten. Powel was toen al in de winterstop vertrokken naar Millwall. De ploeg van trainer Theo Bos miste dat jaar de play offs ondanks dat het als 7e eindigde. Veel ploegen onder FC pakten een periodetitel waardoor de 7e plaats net niet genoeg was. TOP Oss was één van die ploegen, het werd elfde bereikte dus de playoffs en werd in de halve finale uitgeschakeld door NAC Breda.

De grootste thuisnederlaag leed Den Bosch in het rampseizoen 1994-1995. In dat seizoen werd FC Den Bosch troosteloos 18e en laatste in de Eerste Divisie met slechts 12 punten. Het behaalde 4 overwinningen en speelde 4 keer gelijk (toen nog 2 punten per overwinning). TOP Oss was in de Vliert veel te sterk voor de ploeg van Hans van der Pluym: 1-4. Gerrie Schaap, die later nog voor Den Bosch zou spelen, maakte al in de 9e minuut de 0-1. Pas bij 0-3 deed Orpheo Keizerweerd iets terug. TOP Oss maakte daarna ook nog 1-4, John Laponder van Den Bosch kreeg rood en Ruud van Nistelrooy kreeg een gele kaart te zien van scheidsrechter Koopman.

In 2014-2015 won Oss voor het laatst in Den Bosch: 0-1. Daarna won FC nog tweemaal (4-2 en 2-1) en vorig seizoen eindigde de wedstrijd zoals hij begon: 0-0. Vrijdag mag de kersverse periodekampioen de 15e thuisoverwinning op TOP Oss proberen bij te schrijven. De ploeg kan rekenen op voldoende steun van de supporters. De M-Side is uitverkocht en op de overige tribunes loopt de kaartverkoop ook goed. Alle facetten lijken aanwezig om het feestje van afgelopen zondag een passend vervolg te gaan geven.

Bron: FCDBFans.nl