FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Uneken: 'Echt een compliment aan Wil Boessen'

Uneken: 'Echt een compliment aan Wil Boessen'

3 februari 2019 om 08:59

Vandaag in de rubriek Hoe is het nu met? Peter Uneken. De centrale verdediger speelde maar liefst 8 seizoenen voor de club. We spraken hem thuis in Rosmalen, waar hij al een hele tijd woont.

Feiten:
Naam: Peter Uneken
Seizoen(en): 8 (1999 t/m 2007)
Positie: centrale verdediger
Leeftijd:47
Huidig beroep: assistent-trainer Jong PSV

Uneken is geboren in Sleen, Drenthe. Daar woonde hij maar kort omdat zijn vader als schooldirecteur redelijk vaak een andere baan kreeg. Via de jeugdopleiding van Vitesse werd Uneken verhuurd aan Emmen waarna hij in 1999 bij FC Den Bosch terecht kwam. Uneken had nog bijna in Engeland bij Wolverhampton Wanderers gespeeld. Die club toonde in zijn periode bij Emmen interesse. Dat ging uiteindelijk niet door omdat Uneken te lang moest wachten op een beslissing van de Championship ploeg. Via Martin Koopman gaf hij zijn jawoord aan FC Den Bosch. Hij zou acht seizoenen voor de club spelen.

Het leven nu
Peter Uneken woont in De Groote Wielen te Rosmalen. Hij heeft een vrouw en twee kinderen. Zijn vrouw leerde hij kennen op de avond van zijn laatste wedstrijd die hij speelde voor Emmen. Als speler van Emmen ontvang je een geit als je de laatste wedstrijd voor die club speelt. Zijn vrouw zat toen op de tribune. Later in de stad kwamen zij elkaar weer tegen en raakten aan de praat met als eerste onderwerp de betreffende geit. Dit mondde uit in een relatie waarna ze uiteindelijk zijn neergestreken in Rosmalen.

Uneken heeft een zoon van 14 en een dochter van 17. Zijn zoon voetbalt ook verdienstelijk. Hij speelt in de onder 15 ploeg van PSV. Zijn dochter voetbalt bij OJC Rosmalen in de selectie. Beiden staan in de spits, de positie waar Peter Uneken zijn carrière ook mee is begonnen. Toen hij 19 jaar oud was belandde hij (als spits) op de bank bij Vitesse, toenmalig trainer Jan Jongbloed opperde het idee om als centrale verdediger te gaan spelen. Dat deed Jongbloed nadat er een plek in het elftal vrij kwam omdat Erwin van der Looi was vertrokken naar notabene FC Den Bosch.
Uneken is nog steeds actief in de voetballerij. Hij is via de jeugdopleidingen van FC Den Bosch en NEC bij PSV terecht gekomen. Daar is hij nu assistent-trainer van Jong PSV. Hij heeft de ambitie om hoofdtrainer te worden gezien het behalen van zijn papieren. Dan zal er wel een mooie kans voorbij moeten komen omdat hij het erg naar zijn zin heeft bij PSV.

Uneken bij FC
De centrale verdediger maakte zijn debuut bij FC Den Bosch in de Eredivisie tegen Feyenoord. Op 13 augustus 1999 had hij Julio Ricardo Cruz uit de wedstrijd moeten spelen, dat lukte deze wedstrijd niet. Cruz scoorde drie keer en Feyenoord won met 0-4 in de Vliert. “Ik had bewust de keus gemaakt om bij Emmen weg te gaan en was blij met de stap naar FC Den Bosch. Het was voor mij de kans om de Eredivisie in te gaan", aldus Uneken. Net als in de huidige situatie was er destijds tijdens de winterstop geld om veel nieuwe spelers aan te trekken. Dit kostte Uneken niet zijn plek: “Ik speelde met Fred (van der Hoorn red.) achterin, dat was altijd stabiel. Ik was niet bang voor mijn plek. Als speler heb je de hoop dat het lukt om te handhaven. Het zijn jongens die van grote clubs komen. Wat helaas vaak blijkt in het voetbal zijn het vaak noodgrepen en die hebben toch niet het effect waar je op hoopt.”

In het tweede seizoen van Uneken in 2000-2001 had FC Den Bosch het financieel weer moeilijk maar had wel een goede ploeg overgehouden aan het seizoen ervoor. “We waren gewoon de beste ploeg. Alleen binnen de club was er nog onrust”, vertelt Uneken. Den Bosch werd kampioen en promoveerde wederom naar de Eredivisie. Wiljan Vloet nam het stokje over van Jan Poortvliet en Den Bosch haalde 33 punten maar degradeerde later toch via de nacompetitie. “We hadden een goed seizoen gehad. We werden afgeschilderd als een betonblok. Onterecht vind ik want we hadden gewoon 33 punten. Ik speelde dat seizoen goed. We degradeerden toen ongelukkig. Ik weet nog dat Vloet naar Roda JC ging en dat hij mij mee wilde nemen. Regilio Vrede vertrok daar en zodoende kwam er een plek vrij. Zij speelden toen subtop. Het is er niet van gekomen. Later toonde Ron Jans interesse om mij naar Groningen te halen. De clubs kwamen daar toen niet uit. Ik had het ook prima naar mijn zin bij FC Den Bosch en heb samen met mijn vrouw de keus gemaakt om in Den Bosch te blijven”, vertelt Uneken bij het ophalen van de herinneringen.

Na nog twee seizoenen in de Eerste Divisie maakte Uneken ook nog een derde seizoen Eredivisie mee met de Bossche ploeg. In de kampioenswedstrijd tegen BV Veendam maakte Uneken de 2-2 waarna hij de “mooiste apotheose die je kunt verzinnen” meemaakte.

Kampioensposter 2003-2004

Het seizoen 2004-2005 werd een bijzonder frustrerend seizoen. “Je hoopt dat je er een keer in kan blijven. Het liep vanaf het begin al stroef. De combinatie met de trainer en groep was ook zeer moeizaam. Later kwamen Van Grinsven en Van der Horst nog aan het roer maar het was al te laat om te repareren. De kwaliteit was er ook niet echt.” De seizoenen daarna herinnert Uneken zich als vrij anonieme seizoenen. Uiteindelijk na nog twee seizoenen Eerste Divisie vroeg de club hem voor de “zoveelste keer” financieel in te leveren. Uneken had graag zijn carrière bij Den Bosch afgesloten maar koos voor een contract bij Helmond Sport waar Poortvliet toen trainer was. Daar sloot hij op 37-jarige leeftijd zijn carrière af. “Het einde van mijn carrière had wel mooier gekund. Dat heb je ook niet helemaal in de hand”, sluit Uneken dit onderwerp af.

Trainers
Uneken heeft een hele rits trainers gehad in Den Bosch. Het eerste jaar was Mark Wotte zijn trainer, vervolgens speelde hij nog onder Jan Poortvliet, Wiljan Vloet, Gert Kruys, Henk Wisman en Theo Bos. Het jaar met Poortvliet was voor Uneken een hoogtepunt bij de club: “Poortvliet kwam in de shit-periode bij de club. Hij was de beste trainer voor ons die we ons konden voorstellen. De club zat in een penibele situatie met een vervelende stemming. Poortvliet bracht alleen maar plezier en hield bij ons de focus op het voetbal. Uiteindelijk werden we mede door hem kampioen. We hadden een hele goede ploeg. Typerend voor Poortvliet in die tijd was dat hij na een overwinning in het sponsorhome Klokken van Arnemuidenstond te zingen. Hij stond echt voor plezier.”

Met Vloet had Uneken ook een prima band: “Wij waren allebei redelijk uitgesproken. Het neerzetten van een organisatie was echt een kwaliteit van hem. Dat was toen heel belangrijk daarom hebben we het ook zo goed gedaan.” Uneken kan niet één trainer aanwijzen als de beste. “Je neemt van verschillende trainers dingen mee en ook bewust niet. Theo Bos was heel goed in persoonlijk contact, Vloet goed in de organisatie, Poortvliet zorgde altijd voor plezier. Dat soort dingen neem je mee”, aldus de huidige assistent van Jong PSV.

Mooiste herinnering bij FC Den Bosch
Ondanks dat hij geen echte Bosschenaar is, kiest Uneken wel voor FC Den Bosch als zijn favoriete club. Hij heeft ook warme herinneringen aan de supporters, vooral tijdens de kampioenschappen die uitbundig werden gevierd. Beide kampioenschappen waren voor Uneken dé hoogtepunten bij de club. Vooral het tweede kampioenschap en de wedstrijd tegen BV Veendam blijft hem bij: “Ik was aanvoerder, maakte een goal en we scoorden vlak voor tijd de winnende. Daarna nog wachten op de uitslag van Excelsior. Echt geweldig", aldus de oud-captain.

Kampioenshorloge

FC Den Bosch van nu
“De teamgeest van nu herken ik uit mijn periode van toen. Dat doet Wil Boessen wel knap. Ik ken Wil redelijk. De groep wordt heel groot. Heel veel jongens die geen gevoel met de club hebben maar wel erbij komen. Een kwaliteit van Wil Boessen is dat hij daar een team van kan maken. Dat schuif ik niet op geluk, maar dat is echt een kwaliteit van Boessen. Wat er nu gebeurt kregen wij niet voor elkaar in mijn eerste seizoen toen er ook veel jongens bij kwamen. Dus echt een compliment voor Boessen”, aldus Uneken. Uneken denkt dat Den Bosch mee gaat doen om de titel. “Het is lastig om uit te spreken dat ze het worden. Een enorme kwaliteit is dat ze heel stabiel zijn. Dus het zou zomaar eens kunnen.”

We sluiten het gesprek af met het bekijken van shirts uit de tijd van Uneken bij FC Den Bosch. Hij heeft ook nog een origineel kampioenshorloge (foto) bewaard evenals een poster waarop hij de schaal omhoog houdt.

Peter Uneken met zijn shirts

Bron: FCDBFans.nl