FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Rijke historie in het voordeel van FC

Rijke historie in het voordeel van FC

5 maart 2019 om 13:25

De wedstrijd tegen Helmond Sport kent een rijke historie. FC Den Bosch trof de tegenstander al 41 keer in de Vliert, daarvan won het 22 keer, speelde het 7 keer gelijk en verloor er 12.

De eerste officiële competitiewedstrijd tussen FC Den Bosch en Helmond Sport was in het seizoen 1968-1969. Daarvoor speelde Helmond Sport nog als Helmondia ‘55. Uit in Helmond tegen Helmondia speelde FC Den Bosch op 22 augustus 1965 de eerste officiële wedstrijd in het betaald voetbal. Er werd toen met 3-0 gewonnen. Na de naamswissel verloor Den Bosch in 1969 met 1-4 van Helmond Sport. Eef Mulders maakte de enige Bossche treffer. Een grotere thuisnederlaag heeft FC Den Bosch daarna niet meer geleden tegen Helmond Sport. Het elftal onder leiding van Ben Tap eindigde dat seizoen op de 9e plaats in de Eerste Divisie.

De grootste overwinning op Helmond is een memorabele. De 10-1 winst in het (niet eens succesvolle) seizoen 1978-1979 is nog altijd de grootste overwinning uit de historie van FC Den Bosch. De ploeg van Rinus Gosens eindigde op de 7e plaats in de Eerste Divisie. De tien doelpunten werden gemaakt door Bert Nijdam (4x), Gerard Aichorn (2x), Nol de Groot (2x), Martin Breuer en Chris van den Dungen.

Goalgetter Boessen
Een andere wedstrijd die in het oog springt is de wedstrijd in het seizoen 1998-1999. De uitslag van 4-4 is op zich het vermelden al waard. Maar het meest opvallende was het scoreverloop en het aandeel daarin van onze huidige trainer Wil Boessen. Via Gerrie Schaap was Den Bosch op 1-0 gekomen maar Helmond sloeg daarna 3 keer toe. De 1-3 werd gemaakt door Boessen. Vervolgens wist Den Bosch via Harry van der Laan (2x) en Peter Burg weer op voorsprong te komen, maar toen was daar in de laatste minuut opnieuw Boessen. Hij bepaalde de eindstand uit een strafschop op 4-4. Veel pijn heeft Boessen FC Den Bosch daar niet mee gedaan, de ploeg van Martin Koopman werd kampioen met een voorsprong van 13 punten op nummer 2 FC Groningen. Voor Wil Boessen waren het zijn enige twee doelpunten in het seizoen waarin hij zijn carrière beëindigde.

Vorig seizoen wist Den Bosch niet te winnen van Helmond Sport. Dennis Kaars en Bart Biemans zorgden ervoor dat de wedstrijd in 2-2 eindigde.

8 maart
FC Den Bosch speelde 7 keer eerder op 8 maart. De allereerste keer dat Den Bosch een competitieduel op 8 maart speelde won het ook: in 1970 won Den Bosch met 3-0 van Willem II. De volgende 6 duels wisten de Bosschenaren niet in winst om te zetten. De laatste keer was in 2015, de uitwedstrijd bij Achilles ‘29 ging met 2-1 verloren. Laten we hopen dat we 49 jaar na dato weer eens een wedstrijd op 8 maart kunnen winnen. De M-side is alweer bijna uitverkocht. Voor de overige tribunes zijn er nog voldoende kaarten beschikbaar.

Bron: FCDBFans.nl