FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Snijders: 'Uitspraak lijkt op politiek statement'

Snijders: 'Uitspraak lijkt op politiek statement'

6 april 2019 om 09:32

In de media heeft advocaat Danny Snijders van FC Den Bosch al zijn licht laten schijnen over de beroepszaak van de club tegen de licentiecommissie van de KNVB. Ook wij spraken hem en gingen daarbij wat meer in op de details.

Hoe is de situatie nu?
“FC Den Bosch heeft mij afgelopen vrijdag gevraagd een team samen te stellen om de beroepszaak vorm te geven. Vanaf dat moment zijn we gaan typen. Het hele weekend hebben we doorgewerkt. Daarbij hebben we onder andere een verklaring van een professor forensisch accountant die ook van mening is dat de KNVB niet voor de overname mag gaan liggen. Dat concludeert hij (prof. J.C.A van Kollenburg red.) na het bestuderen van het rapport van Grant Thornton (GT). In het beroep hebben we verder de nodige zaken nog kunnen weerleggen.”

Wat zijn de bezwaren van de KNVB ten aanzien van de overname?
“Vanwege allerlei zogenaamde risico’s is het besluit genomen. In het rapport van GT staat dat het geld voor de overname niet op illegale wijze is verkregen. Dan zou je volgens de richtlijnen toestemming moeten krijgen. Echter staat in het besluit dat het risico bestaat dat er integriteitsproblemen kunnen ontstaan door de leeftijd van Kakhi Jordania, dat de olie- en gasindustrie witwas gevoelig zou zijn en dat het land Rusland corruptie gevoelig is. Daarom nemen zij dit besluit. Wij vinden dit een soort politiek statement in plaats van een juridisch besluit. De strekking van hun verhaal is dat ze eigenlijk lijken te zeggen: wij willen geen Russische oliehandelaren in het Nederlands voetbal.”

Hoe kansrijk denken jullie te zijn?
We gaan nu in beroep bij KNVB zelf. Het is geen onafhankelijk gerechtelijke instantie. Je moet daar eerst langs voordat je verder kunt. Binnen nu en twee weken krijgen wij een reactie. De beroepscommissie is zogenaamd onafhankelijk, maar maakt onderdeel uit van een intern orgaan van de KNVB. Dus het blijft een interne rechtspraak.

Het vertrouwen dat u heeft in deze commissie lijkt niet heel groot
“Ik ben daar sceptisch over. Het is een klein wereldje en zeker geen onafhankelijke rechtspraak. Ik heb in het verleden al heel vaak geprocedeerd tegen de KNVB. Voor De Graafschap tot Achilles, noem het maar op. Ik heb daarbij zaken gewonnen en verloren. Bij een burgerrechter heb je volgens mijn perceptie veel meer kans dat er onafhankelijk naar wordt gekeken. Als advocaat heb ik er wel het volste vertrouwen in dat we uiteindelijk een serieuze kans op succes hebben in hoger beroep. Of het gaat lukken weet je nooit. Het is nieuw recht, het zijn nieuwe regels. We kunnen er van alles van vinden maar we kunnen niet terugkijken op jurisprudentie omdat dit de eerste keer is. Wij vinden in ieder geval dat de regels te veel zijn opgerekt om de overname af te wijzen.”

Zou de naam ‘Jordania’ nog een rol spelen in de besluitvorming van de KNVB
“Wellicht speelt dat een rol, maar dat kan ik niet duiden. Wel krijg ik het gevoel dat we als club als voorbeeld worden gesteld. Het besluit is ingekapseld in aannames van integriteit. Er wordt een link gelegd met de bankwereld, daarbij wordt gezegd dat Jordania in die wereld ook niet aan de bak zou komen. Dat is niet onjuist en staat ook niet in het rapport. Bovendien staat dat ook niet in richtlijnen van de KNVB. Dus dat kan niet aan de orde zijn.”

Zijn er nog punten uit het rapport die nu niet gedeeld worden omdat het bijvoorbeeld nadelig zou zijn voor FC Den Bosch?
“Er is een hele bak suggesties waarop de KNVB het besluit heeft genomen. Met name de leeftijd, de olie- en gasindustrie en Rusland. Plus een hele hoop suggesties met als voorbeeld dat een werknemer uit een bedrijf van Jordania had gezegd: ‘volgens mij hebben we helemaal geen hr-afdeling’ toen GT dat vroeg, en iemand anders die dat werd gevraagd antwoordde dan van wel. Ik heb bij mij op kantoor dezelfde vraag gesteld en dan zegt ook de helft ‘volgens mij wel’ en de andere helft ‘volgens mij niet’. Dat is dan een voorbeeld van wat er in zo’n rapport komt. Als je naar inconsistenties gaat zoeken dan verbind de KNVB daar allemaal conclusies aan."

Hoe ver gaat FC Den Bosch door met procederen?
Op het moment dat de beroepscommissie een negatief besluit neemt gaat de RVC waarschijnlijk beslissen om door te gaan. Dat is afhankelijk van de uitspraak. Als we dan denken dat we kansloos zijn dan kan dat besluit anders zijn. Dat zie ik echter niet gebeuren. Wij zijn vol vertrouwen."

Bron: FCDBFans.nl