FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
'Supporters waren gek van mij en ik van hen'

'Supporters waren gek van mij en ik van hen'

27 april 2019 om 19:26

In de laatste Hoe is het nu met? van het seizoen de markante linksback uit de succesvolle Panasonic tijd: Gerard Aichorn. De geboren Oostenrijker is en blijft één van de meest favoriete spelers uit de historie van FC Den Bosch.

Feiten:
Naam: Gerard Aichorn
Seizoen(en): 13 (1972-1974 / 1977-1988)
Positie: linksback
Leeftijd: 65
Huidig beroep: geen

Gerard Aichorn, beter bekend als Der Schnitzel werd geboren op 19 december 1953 in Oostenrijk. Tegenwoordig woont Aichorn in Rosmalen samen met zijn vrouw. Hij is na jaren actief te zijn geweest als scout en amateurtrainer nu niet meer actief in het voetbal. Wij werden vriendelijk ontvangen met een bakje koffie terwijl opa en oma Aichorn tegelijkertijd op hun kleinzoon aan het passen waren.

Het leven nu
Aichorn was jarenlang als amateurtrainer actief. Daar is hij inmiddels mee gestopt. “Zeker weet ik dat nooit, maar eigenlijk ben ik gestopt”, zegt hij. Ook is hij scout bij PSV geweest, bijna was hij nog scout bij Ajax geworden maar hij wilde niet voor 3 maanden naar Oostenrijk. Hij heeft nog een zoon die in het voetbal actief is. Hij werkt momenteel bij Ajax, daar is Aichorn zeer trots op.

Aichorn tegenwoordig

Aichorn bij FC Den Bosch
Nol de Ruiter haalde Aichorn op bij Leerdam Sport nadat hij zelf naar de Bossche club was gekomen. Dat was in 1972, daar speelde de (toen nog) linkshalf eerst in het tweede. In het seizoen daarna mocht hij van Jan Remmers als linksback spelen, daar bleef hij zijn hele carrière spelen. Aichorn was nooit uitgeschreven bij de Oostenrijkse voetbalbond en moest onder de naam Stefan Aichorn daar komen voetballen. Na een uitstap bij Klagenfurt en Rapid Wien kwam hij in 1977 onder Ad Zonderland weer terug bij Den Bosch. “Eigenlijk kwam ik als laatste man, maar toen werd Martin Breuer gehaald. Die kon niet goed lopen, dus moest ik naar linksback”, aldus Aichorn. Eenmaal terug bij Den Bosch ontpopte der Schnitzel als één van de meest legendarische spelers uit de historie van FC Den Bosch.

Panasonic tijd
“Ik speelde altijd, was nooit geblesseerd en was erg geliefd bij de supporters. Ik was een soort dirigent. Zo stond ik ook voor de M-side: dirigerend voor de tribune”, vertelt Aichorn. De Oostenrijker speelde veel legendarische wedstrijden. Zo maakte hij de 10-1 overwinning van FC Den Bosch op Helmond Sport mee (waarin hij zelf 2 keer scoorde). Ook de overwinning op Ajax (3-0) maakte hij mee. Zelf pikt hij er de wedstrijd tegen PSV in 1978 (16e finale van de beker) uit. “Ernie Brandts speelde tegen Jan Peters en Jan maakte hem helemaal gek. Hij scoorde twee keer en wij speelden echt hartstikke goed. Uiteindelijk verloren wij in de laatste minuut met 3-2. Er waren toen spelers die stonden te juichen nadat PSV in de laatste minuut scoorde. Ze waren blij dat ze verlenging niet hoefden te spelen. Ik zelf speelde tegen Van de Kerkhof, die was ook zo gek als een deur.”

Mooiste moment bij FC Den Bosch
Het promoveren was het mooiste moment dat Aichorn bij FC Den Bosch heeft meegemaakt: “We speelden tegen Cambuur en hadden één puntje nodig. Dick Salm scoorde toen de gelijkmaker. We kwamen ‘s nachts thuis en daar stonden heel veel supporters ons op te wachten. Er werd toen ook al gehuldigd en zo mochten we op de wagen door Den Bosch heen. Duizenden mensen langs de weg op de Graafseweg. Dat was echt prachtig.” Contact met spelers uit die tijd heeft Aichorn niet meer. “Ik ga ook bijna niet meer kijken. Wim van der Horst en Jan van Grinsven zijn daar nog actief en die spreek ik dan wel als ze tijd hebben”, vertelt Aichorn.

Bijnamen
“De supporters waren gek op mij, maar ik was ook gek op hun. Ik wil ze nog bedanken voor alle steun die ze mij altijd hebben gegeven. Toen mijn zoon geboren werd bijvoorbeeld gooiden ze allemaal cadeaus op het veld. Maar ook nu als ik mensen tegenkom zijn ze nog altijd positief”, zegt Aichorn. Hij was ook altijd de man die een speler een bijnaam gaf. Der Schnitzel was zijn eigen verzonnen bijnaam. “Nielen is Bonjek, De Sliert van de Vliert is Van Grinsven en De Witte Socrates is Scholten”, somt hij de bijnamen op.

Aichorn in duel met Johan Cruijff

Johan Cruijff
Aichorn kon in zijn carrière eigenlijk naar andere, grotere clubs. PSV was geïnteresseerd maar die boden hem te weinig om Den Bosch te verlaten. “Voor 550.000 gulden mocht ik vertrekken maar ik bleef. Ook bij Feyenoord kon ik via Jan Peters komen spelen maar ik wilde zelf niet. Ik wilde maar naar één club en dat was Ajax. Die hebben ook naar mij gekeken. Dat is geen opschepperij. In de periode met Theo de Jong heeft Johan Cruijff (die daar toen trainer was) voorafgaand aan de een wedstrijd tegen Ajax tegen mij gezegd: doe je niet mee? Hij vertelde dat Ajax mij ook wilde hebben maar ze vonden mij internationaal te zwak. Later heeft Cruyff mij nog naar Amerika willen halen. Dat wilde mijn eerste vrouw toen niet. Ik heb veel respect voor Cruijff. Als ik hem in die tijd wel eens tegenkwam riep hij altijd: Hé Oostenrijker.

Jammerlijk einde van carrière
De laatste jaren bij FC Den Bosch zorgden voor een jammerlijk einde van de carrière van Aichorn. Toenmalig trainer Theo de Jong en Aichorn zelf konden op voetbalgebied niet goed door één deur. “De laatste jaren had ik net twee jaar bijgetekend. Er moest een nieuwe trainer komen toen wij in Spanje op trainingskamp waren. Er volgde een geheime stemming. De naam van Theo de Jong kwam naar voren, ik had daar weinig vertrouwen in. Ik vond Theo een hele aardige jongen, goede voetballer maar ik zag hem niet als trainer. Dat heb ik toen binnenskamer aangegeven. Een half uurtje later kwam Theo de Jong naar me toe en zei toen tegen me dat ik twee moeilijke jaren zou krijgen. In de voorbereiding moest ik fullprof worden maar ik wilde mijn baan bij de post niet opgeven. Ik moest mee op trainingskamp naar Drenthe en Roemenië. Ik kon regelen dat ik mee kon naar Drenthe. Nadat de ploeg terugkwam uit Roemenië moest ik bij het tweede blijven.” aldus Aichorn. FC Den Bosch wilde, volgens Aichorn, hem vervolgens ‘lozen’ maar de linksback bleef gewoon als semi-prof spelen. De relatie bleef moeizaam met de De Jong. Bij de supporters bleef Aichorn onverminderd populair. “Het ergste vond ik de laatste wedstrijd tegen Zwolle. Het was mijn afscheid maar ik moest toch op de bank blijven. Er waren nog wat kleine dingen gebeurd. Toen wilde ik een hele tijd niet meer bij FC Den Bosch komen. Ik ben toen 22 jaar niet geweest”, sluit Aichorn af.

FC Den Bosch van nu
Aichorn is niet helemaal op de hoogte van het huidige FC Den Bosch. “FC Den Bosch blijft mijn club. Ook al zijn er wat rottige dingen gebeurd. Ik heb daar een mooie tijd gehad. Ik denk niet dat Den Bosch een kans maakt om te promoveren. Op de back posities vind Den Bosch te zwak om hoge ogen te gooien. Stefano Beltrame vind ik de beste speler van FC Den Bosch. Ik moet toegeven dat ik niet alle spelers ken. Het is te hopen dat de overname doorgaat zodat er financieel weer wat mogelijk wordt. Dat hebben wij zelf ook meegemaakt. Wij hadden heel veel aan Panasonic te danken.”

Bron: FCDBFans.nl