FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Weg naar eredivisie start in Deventer

Weg naar eredivisie start in Deventer

18 mei 2019 om 19:39

FC Den Bosch speelde al vaak in de nacompetitie en later de playoffs. Echt succesvol verliepen de meeste campagnes niet. Tegen Go Ahead Eagles heeft Den Bosch daarentegen een hele sterke balans.

Voor de vijftiende keer zal FC Den Bosch deelnemen aan de playoffs voor promotie en degradatie (voorheen nacompetitie). De eerste keer dat de ploeg deelnam was in het seizoen 1980-1981. In een groep met Heerenveen, DS ‘79 en de Graafschap werd de ploeg van trainer Hans Verèl derde. Den Bosch behaalde (omgerekend) 8 punten. Het speelde tweemaal gelijk en won ook tweemaal. Van Heerenveen werd met 4-1 thuis gewonnen en uit bij DS ‘79 met 1-3.

Twee seizoenen later was het wel raak voor de ploeg van Verél. Den Bosch won de groep met FC VVV, SC Cambuur en MVV door 4 keer te winnen, eenmaal gelijk te spelen en 1 keer te verliezen. Zo promoveerde Den Bosch voor de eerste keer via de nacompetitie. Ook in het seizoen 1991-1992 promoveerde het toenmalige BVV Den Bosch via de nacompetitie naar de Eredivisie. De overige keren speelde Den Bosch geen succesvolle nacompetitie of playoffs. Het wist verder niet te promoveren of zich te handhaven in de Eredivisie. Zo wist FC slechts 2 van de 14 keer de Eredivisie te behalen en lukte dat 12 keer niet.

Go Ahead Eagles als tegenstander
In de playoffs tegen Go Ahead Eagles is Den Bosch uitermate succesvol. Het speelde al 8 keer eerder tegen de ploeg uit Deventer. 6 keer wist FC te winnen, het werd 1 keer gelijk en 1 keer won Go Ahead Eagles. De enige keer dat Den Bosch verloor was in de succesvolle nacompetitie campagne in 1991-1992 toen er dus promotie werd afgedwongen. De Eagles waren toen in de eigen Adelaarshorst met 1-0 te sterk voor de ploeg van Hans van der Pluym. Vanaf die tijd is Den Bosch ongeslagen tegen Go Ahead in de nacompetitie. De grootste overwinning werd geboekt in 2002-2003 toen er thuis met 4-1 werd gewonnen. Koen van de Laak, Stefan Jansen (2x) en Charlie van den Ouweland zorgden voor de Bossche treffers.

De laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen in de playoffs was in 2011-2012. Twee doelpunten van Ronnie Reniers zorgden voor de 2-0 overwinning en bracht Den Bosch toen naar de finale. Zondag om 12:15u begint opnieuw de tweestrijd tegen Go Ahead Eagles. Woensdag 22 mei om 18:30u is de thuiswedstrijd.

Bron: FCDBFans.nl