FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Column: We moeten veranderen

Column: We moeten veranderen

20 november 2019 om 15:11

Na een paar dagen is het hoog tijd om met oplossingen te komen; wat gaan we doen om misstanden zoals afgelopen zondag structureel te voorkomen?

Ons probleem is niet alleen een klein groepje dat het verziekt, minstens even groot is het probleem dat we maar een klein groepje hebben dat anderen durft aan te spreken op hun gedrag in het stadion. Op de M-Side heerst een cultuur waarbij je letterlijk alles kan roepen richting de tegenstander, zonder dat het gevolgen heeft. Als je iets roept wat veel te ver gaat, krijg je gelach in plaats van dat je een keer stevig op je nummer wordt gezet.

Er is sociale controle, maar die geldt alleen onderling. Als je een beker bier over iemand heen gooit, krijg je daarna de halve tribune achter je aan. Gooi je diezelfde beker bier over een speler van de tegenpartij, krijg je schouderklopjes. In liederen die we samen zingen heeft iedereen wel het besef dat er een grens is, maar individueel denken we alles te kunnen maken.

In de afgelopen dagen heb ik mezelf veelvuldig afgevraagd wat ik had moeten doen als ik iemand ‘vuile tering zwartjoekel’, of iets vergelijkbaars, had horen roepen. Waarschijnlijk had ik nu niets gedaan en de andere kant op gekeken. Hoogstens had ik een keer 'tjongejonge' in mezelf gemompeld. Enorm zwak en dat moet veranderen.

Het stadion verlaten en naar huis gaan? Voortaan op een andere plek gaan zitten in het stadion? Gedrag voor de bühne, dat - zelfs als we het massaal zouden doen - het probleem niet structureel aanpakt. Het enige wat ik zelf kan bijdragen is iemand aan te spreken als ik teksten hoor die ontoelaatbaar zijn. Dat zal niet makkelijk zijn, maar FC Den Bosch is me teveel waard om toe te blijven kijken hoe dit soort incidenten eens in de zoveel tijd de club enorm veel schade berokkenen.

De club heeft toegezegd een dezer dagen met een actieplan te komen. Ik hoop dat men daarin vooral activiteiten opneemt die eens in de zoveel tijd aandacht geven aan dit probleem. Te beginnen met komende vrijdag, de uitwedstrijd tegen Almere. Van mijn part lopen alle spelers het veld op met de naam van Mendes Moreira op hun rug; we moeten het podium dat we vrijdag gaan krijgen gebruiken om spijt te betuigen voor de fouten die zijn gemaakt.

Maar het probleem echt structureel aanpakken, dat zullen wij – supporters - zelf moeten doen.

Bron: FCDBFans / Razende Reporter