FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart

Historie - 1965 tot 1988

FC Den Bosch/BVV
Op 18 augustus 1965 kwam FC Den Bosch/BVV ter wereld, nadat BVV terugkeerde naar de amateurs en een nieuwe proftak doorging in het betaalde voetbal. Vanaf seizoen een was de club niet zomaar een grijze muis in het betaald voetbal; met slechts een nederlaag in 28 wedstrijden werd het kampioenschap behaald in de tweede divisie, waardoor de club direct promoveerde naar de eerste divisie.

FC Den Bosch '67
Nadat ook het tweede seizoen boven verwachtingen verliep (vijfde plaats), kreeg de club wederom een nieuwe wending. Wilhelmina kon het niet meer opbrengen om nog langer betaald voetbal te spelen en besloot ook terug te keren naar de amateurs. De proftak sloot zich aan bij de twee jaar eerder ontstane club en FC Den Bosch '67 was vanaf dan de enige Betaald Voetbal Organisatie uit Den Bosch.

Na enkele seizoen in de top van de eerste divisie te hebben meegedraaid, behaalde de club in 1971 haar tweede kampioenschap. Onder hoofdtrainer Jan Remmers werd promotie naar de eredivisie een feit. Lang duurde dat verblijf echter niet, want nadat in het eerste seizoen degradatie nog net ontlopen kon worden (zestiende plaats), eindigde FC Den Bosch in het tweede seizoen troosteloos onderaan.

FC Den Bosch - Ajax: 0-9...

De club viel in eerste instantie ver terug en eindigde enkele seizoenen op rij in de onderste regionen, maar geleidelijk aan werd de weg naar boven weer ingezet. Waar het in 1980/1981 nog net misging, was in 1982/1983 de nacompetitie een groot succes. FC Den Bosch, met de inmiddels doorgebroken Wim van der Horst en Jan van Grinsven in de gelederen, promoveerde weer naar het hoogste niveau. Ook werd in datzelfde seizoen de halve finale van de beker bereikt, waarin FC Den Haag te sterk was.

Hoogtijdagen
FC Den Bosch verraste in de eredivisie vriend en vijand en belandde in haar gloriejaren. Een uitermate goede lichting bracht talenten als Fred van der Hoorn, Hans Gillhaus en Arnold Scholten voort. De club werd na een aantal klassieke overwinningen op onder meer Ajax, Feyenoord en PSV, een ware reuzendoder. En met achtereenvolgens een tiende, twee keer een zesde, wederom een tiende en een zevende plek, was FC Den Bosch in de jaren tachtig een heuse subtopper op Neerlands hoogste voetbalniveau.

Luchtduel tussen Marco van Basten en René van Eck

Historie - 1988 tot heden »