FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
EU: Redding FC Den Bosch rechtmatig

EU: Redding FC Den Bosch rechtmatig

17 november 2016 om 17:07

FC Den Bosch kan opgelucht ademhalen. De Europese Commissie heeft geoordeeld dat FC Den Bosch bij de redding in 2011 geen onrechtmatige staatssteun kreeg. Dat scheelt de club een miljoenenboete.

In 2013 stelde de Europese Commissie een onderzoek in naar de redding van FC Den Bosch in 2011. JoaquĆ­n Almunia, destijds voorzitter van die commissie, stelde dat het kwijtschelden van een schuld van 1,6 miljoen euro en het overkopen van het trainingscomplex voor 1,4 miljoen euro tegen de regels was. Daarom werd er een vervolgonderzoek ingesteld naar het handelen van gemeente en club tijdens deze reddingsoperatie.

Uit dat onderzoek is nu gebleken dat de redding rechtmatig gebeurd is. Dat betekent dat FC Den Bosch de miljoenen niet terug hoeft te betalen, iets wat waarschijnlijk het faillissement van de club had betekend. Het besluit is eergisteren gepubliceerd in het publicatieblad van de Europese Unie, waarmee dat besluit nu ook officieel is. De staatssteun is verenigbaar met een passage uit het verdrag inzake de werking van de Europese Unie. Daarmee is voor FC Den Bosch de kous nu af.

Opvallende passage in het rapport is wel dat er een verbintenis is tussen de gemeente en FC Den Bosch, waarin staat dat de gemeente aan FC Den Bosch de komende tien jaar geen 'nieuwe reddings- of herstructureringssteun' verleent.

Bron: FCDBFans.nl / Europese Commissie