FC Den Bosch

FCDBFans

Met heel mijn hart
Categorie 1: wat zijn de gevolgen?

Categorie 1: wat zijn de gevolgen?

9 januari 2018 om 17:40

FC Den Bosch is voor de derde keer sinds de invoering van het huidige systeem teruggezet naar categorie 1. Dat houdt in dat de club per direct onder verscherpt financieel toezicht komt te staan.

Licentiesysteem
Het licentiesysteem werd in 2010 ingevoerd toen de kredietcrisis de BVO's in Nederland trof. Destijds werd FC Den Bosch nog ingedeeld in de veilige categorie 2. Enkele maanden later bleek dat FC Den Bosch in grote financiële problemen zat, en werd de club teruggezet naar categorie 1. Er volgde een reddingsactie, waarbij het trainingscomplex werd verkocht en een kunstgrasveld in De Vliert werd aangelegd.

Alle inspanningen om FC Den Bosch er financieel bovenop te helpen, werden beloond: in 2012 promoveerde FC Den Bosch naar categorie 2. Toenmalig directeur Peter Bijvelds wilde zelfs uiteindelijk naar categorie 3: "We hebben een jaar geleden een plan van aanpak opgesteld dat ons uiteindelijk in de meest gezonde categorie 3 moet gaan brengen."

Die ambitie bleek echter een brug te ver. In 2014 leed FC Den Bosch meer dan een miljoen verlies en werd de club teruggezet naar categorie 1. In december 2016 wist FC Den Bosch zich weer op te werken naar categorie 2, maar gisteren werd dus bekend dat FC Den Bosch weer terug moet naar categorie 1.

Oorzaken en consequenties
Het licentiesysteem van de KNVB werkt op basis van punten. Het exacte puntenaantal en deelscores worden door de bond niet gepubliceerd, dus het is niet helemaal inzichtelijk op welke facetten FC Den Bosch het minder doet dan voorgaande jaren. De broze liquiditeitspositie, waarover in de berichtgeving wordt gesproken, zal wel een belangrijke factor zijn geweest: in hoeverre is FC Den Bosch in staat om haar rekeningen op tijd te voldoen.

Er zijn ook een aantal consequenties aan de categorie-indeling verbonden. FC Den Bosch moet een plan van aanpak indienen om uiterlijk over 3 jaar weer ingedeeld te worden in categorie 2. Lukt dat niet, dan wordt de licentie van de club ingetrokken. FC Den Bosch moet zich ook houden aan dat plan van aanpak: indien men dit niet doet, zal de KNVB (na eerst enkele waarschuwingen) punten in mindering gaan brengen. Tot slot moet FC Den Bosch elke uitgave boven de 50.000 euro verantwoorden in Zeist.

Bron: FCDBFans.nl